Znak Meso hrvatskih farmi od sada i na mesnim proizvodima

Znak Meso hrvatskih farmi, do sada namijenjen označavanju svježeg svinjskog i junećeg te mesa peradi u Republici Hrvatskoj, proširuje se i na označavanje proizvoda od mesa. Tako su kulen, šunka, kobasica… samo neki od proizvoda koji sada mogu nositi ovaj prepoznatljiv znak.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu neobaveznim sustavom označavanja mesa i mesnih proizvoda znakom Meso hrvatskih farmi želi informirati potrošača kako:

  • Meso koje kupujete je proizvedeno u Republici Hrvatskoj
  • Meso proizvedeno na hrvatskim farmama je izvrsne kvalitete
  • Kupovinom mesa s oznakom Meso hrvatskih farmi pomažete opstanku hrvatskih proizvođača i prerađivača mesa, hrvatskog seljaka i hrvatskog radnika

Nedvojbenim utvrđivanjem mjesta primarne proizvodnje, ovaj sustav označavanja je zapravo potvrda sljedivosti od farme do stola kojom proizvod dobiva dodatnu vrijednost. Gotovo 60 posto hrvatskih građana kao najvažnije prilikom odabira namirnica ističe podrijetlo hrane. Ovaj će im znak pomoći pri lakšem izboru! Potrošač, u ubrzanom tempu svakodnevice, dobiva brzu i provjerenu informaciju putem prepoznatljivog znaka, koji će HAPIH, kao nositelj sustava označavanja, i dalje kontinuirano promovirati.

Znak u crvenoj boji potvrđuje cjelokupno hrvatsko podrijetlo mesa i mesnih proizvoda – životinje su rođene, uzgojene i zaklane, a meso prerađeno u Republici Hrvatskoj. 

Znak u plavoj boji jamči da su životinje uzgojene, a meso prerađeno u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o označavanju mesnih proizvoda dobivenih od svinjskog, goveđeg, ovčjeg i kozjeg mesa te mesa peradi, ali i mesnih proizvoda dobivenih miješanjem više vrsta mesa.

Detaljnije informacije o uvjetima označavanja mogu se pogledati ovdje.

Svi zainteresirani proizvođači mogu postati korisnici ovog besplatnog znaka vrlo lako i jednostavno – popunjavanjem zahtjeva koji će, s pripadajućom dokumentacijom, poslati na našu adresu. Potpisivanjem ugovora s HAPIH-om obvezat će se na poštivanje propisanih kriterija u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije mesnih proizvoda na tržište, i tako steći pravo na znak Meso hrvatskih farmi.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content