Zemlja vina u Zagrebu

Ovoga petka, 21. listopada, kultni zagrebački hotel Esplanade postaje Zemlja vina i it destinacija za sve vinoljupce. Ovaj će jedinstveni enogastro događaj otvoriti ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

 „U Zemlji vina moći ćete posjetiti i brojne radionice posvećene graševini kao vodećoj sorti Hrvatske i crnim vinima Villánya, a kušat ćemo jela od slavonsko-srijemskog podolca te crne slavonske svinje, razgovarat ćemo o turizmu i vinu, kulenu, baranjskom terroiru, ali i o utjecaju klimatskih promjena na vinogradarstvo te drugim aktualnim temama,“ najavljuje dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), organizatora ovog događanja, koje je dio projekta „Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija“. 

Zemlja vina spojit će tako Slavoniju, Baranju i mađarski Villány i pružiti posjetiteljima i stručnoj javnosti jedinstveno vinsko iskustvo uz kušanje vrhunskih vina istoka Hrvatske i juga Mađarske te najboljih domaćih kulena.

„Donosimo u Zagreb Zemlju vina kao pozivnicu za obilazak jedinstvenog prekograničnog odredišta vinskog turizma, koje povezuje neke od najvažnijih vinskih regija u Mađarskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj, Villány te Slavoniju i hrvatsko Podunavlje,“ ističe Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, partnera projekta. 

Domaćini od 12 – 16 sati očekuju poslovne posjetitelje, a za širu publiku hedonista vrata Esplanade bit će, uz kupnju ulaznice od 100 kuna na ulazu, otvorena od 16 – 20 sati. 

U bogatom programu je predviđeno i predstavljanje knjiga „Kulen – hrvatska mesna perjanica“ u izdanju udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska.

„Sjajan odaziv vinara Udruge Graševina Croatica pokazuje da je festival Zemlja vina odlično pozicioniran. Posjetitelji će moći kušati selekciju najboljih vina 40 vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja i mađarskog VIllanyja, a uz brojne radionice, ostvareni su svi uvjeti da se provede jedno fantastično enogastronomsko poslijepodne,“ zaključuje Tomislav Panenić, direktor Udruge Graševina Croatica, partnera na projektu.

Projekt „Vinski turizam bez granica – jedinstvena vinsko-turistička destinacija“, financiran je kroz INTERREG Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, a uz Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu, Turističku zajednicu Osječko-baranjske županije i Udrugu Graševina Croatica, partner na projektu je i neprofitna tvrtka iz mađarskog Villanya “Tenkes Nonprofit kft” te Osječko-baranjska županija.

Više informacija o eventu pronađite na http://zemlja-vina.grasevina.hr/

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content