Zaštićeni hrvatski autohtoni proizvodi – preuzmite novi dvojezični katalog Ministarstva poljoprivrede

Dan 14. travnja obilježava Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, u spomen na dan prve registracije zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvod ostvario u 2015. godini (Krčki pršut). Nazivi hrvatskih autohtonih proizvoda zaštićeni su i registrirani na razini Europske unije kao zaštićene oznake izvornosti (ZOI) i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Danas Republika Hrvatska, na razini Europske unije, zauzima deveto mjesto te ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica

Aktualni dvojezični  katalog svih hrvatskih zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda možete pronaći i preuzeti na linku.

Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Prepoznatljivost proizvoda povezana je i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvode, a što doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja. Čestitam na trudu i uspjehu našim proizvođačima, nastavit ćemo unaprjeđivati i razvijati proizvodnju i promociju prepoznatljivih kvalitetnih hrvatskih proizvoda, a hrvatske potrošače pozivam i ovom prilikom da kupuju kvalitetno i domaće”, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Svjedoci smo sve već potražnje za lokalno proizvedenom hranom, te mnogi potrošači vjeruju kako  je lokalna hrana svježija, manje kemijski kontaminirana te kvalitetnija od uvozne hrane. Razlozi za povećanom potražnjom proizvoda s poznatim podrijetlom potječu  zbog povjerenja u tradicionalne načine pripreme, kao i zbog nostalgije za lokalnim i regionalnim proizvodima te želje za očuvanjem lokalnog i regionalnog gospodarstva. Upravo ovi trendovi donose nove tržišne prilike proizvođačima prehrambenih proizvoda koji mogu dodati vrijednost svojim proizvođačima isticanjem zemljopisnog podrijetla.

Osim navedenih zaštićenih proizvoda, značajan broj proizvoda za koje je postupak zaštite naziva odnosno registracije oznake danas je u tijeku, što ukazuje kako su proizvođači, posebice oni mali, postali svjesni značaja dodane vrijednosti koji njihovi proizvodi imaju, kao i važnosti standardiziranja kvalitete i prenošenja poruke potrošaču o kupnji tradicionalnog proizvoda provjerene kvalitete.

CroTaste – Kuća hrvatske hrane

Promotivno prodajni centar hrvatskih poljoprivrednih proizvoda CroTaste – Kuća hrvatske hrane značajna je platforma za promociju hrvatskih proizvoda s međunarodnim oznakama kvalitete (ZOI, ZOZP, ZTS), kao i otočnih proizvoda, ali ostalih proizvoda hrvatskih malih i srednjih proizvođača. Na policama dućana nalazi se više od 220 artikala autohtonih domaćih proizvoda od 100-tinjak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz 17 županija i Grada Zagreba, koji zadovoljavaju kriterije kvalitete, izvornosti, jasne sljedivosti proizvodnje, ali i tržišne konkurentnosti. Ovakva platforma ne samo da promovira hrvatske poljoprivredno-prehrambene proizvode već kroz njih spaja plavu i zelenu Hrvatsku, a posebno danas, s obzirom na situaciju u kojoj smo pogođeni pandemijom COVID-19 kada su zbog korona krize zabranjeni i svi sajmovi, prijeko je potrebna pomoć našim malim proizvođačima. Stoga, važno je prepoznati priliku i još se više okrenuti proizvodnji naših prepoznatljivih kvalitetnih hrvatskih proizvoda.

Prenošenjem znanja o značenju zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, kao i informiranju o proizvodima čiji nazivi su zaštićeni i registrirani kao jedna od spomenutih oznaka, pomažemo proizvođačima u promociji njihovih proizvoda, a potrošače učimo kako prepoznati autentičan tradicionalni proizvod. Samo tako podignut će se svijest o značaju zaštićenih proizvoda, njihovoj kvaliteti i autentičnosti, a koju jamči znak za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet koji se mora nalaziti na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda.

Ovdje možete pogledati EU letak na hrvatskom jeziku

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content