Započelo zaprimanje prijava na V. natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže

Svi stočari zainteresirani za sudjelovanje u ovom natjecanju mogu se prijaviti u HAPIH-ov laboratorij do 10. ožujka ove godine

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji sa županijama RH i ove godine nastavlja s projektom „Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže“ s ciljem odabira najkvalitetnijih. Kandidati iz svih zainteresiranih županija će se birati po principu najboljih mliječnih stada obuhvaćenih kontrolom mliječnosti. Nakon obavljenog uzorkovanja, u HAPIH-ovom Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete stočne hrane u Križevcima uzorci će se ispitivati na:

  • senzorska svojstva (boja, miris, struktura, količina i lomljivost zrna, kontaminacija),
  • određivanje veličina čestica po metodi PSPS, 2013., https://extension.psu.edu/penn-state-particle-separator
  • kontrolu kvalitete hranidbene vrijednosti ispitivanjem na FT-NIR uređaju utvrđivanjem: suhe tvari, s. pepela, s. proteina, s. vlakana, s. masti, pH, octene, mliječne i maslačne kiseline, NH3 frakcije, probavljivost organske tvari, nitrati, topivi sirovi protein, ukupni dušik, šećer, škrob, nerazgrađen škrob, NDV, probavljivost NDV-a, NDV bez dušika, ADV+ADL, kloridi, N-indeks, S-indeks, indeks konzerviranja, osjetljivost na pregrijavanje, stabilnost nerazgrađenog škroba, karakteristike buraga i dr.

Na temelju rezultata ispitivanja uzoraka izvršit će se i rangiranje, nakon kojega će se organizirati dodjela plaketa za najbolje ostvarene rezultate u pripremanju kukuruzne silaže.

Veselimo se nastavku suradnje i ovim putem ujedno pozivamo i sve ostale zainteresirane proizvođače koji bi se rado uključili u natjecanje da se jave u naš laboratorij na telefon 048 279 063 ili na e-mail adresu lksh@hapih.hr, kako bismo vas uputili u uvjete sudjelovanja. Rok za prijave je 10. ožujka 2022. godine.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content