Započelo podnošenje zahtjeva za COVID-19 potpore stočarima i peradarima

Prema objavi Ministarstva poljoprivrede, podnošenje zahtjeva za mjere iz programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu i peradarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 u 2022. godini otvoreno je do 25. svibnja ove godine.  

Nastavak je to programa Vlade Republike Hrvatske iz prosinca prošle godine, te su proizvođači u sektorima govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva i kozarstva, konjogojstva kao i peradarstva koji tada nisu uspjeli ostvariti pravo na potporu pozvani zahtjev podnijeti sada.

Cilj ovog programa ukupne vrijednosti 36,6 milijuna kuna je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva i peradarstva koji su se uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 suočili s dugotrajnim i velikim poslovnim poteškoćama uslijed ukupnih tržnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time vezano pad cijena i konačno padom prodaje.

Mjere u provedbi programa stočarstva obuhvaćaju potpore u sektoru govedarstva – potporu primarnim proizvođačima mlijeka, potporu uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele, te potporu uzgajivačima tovne junadi; potpore u sektoru svinjogojstva – potporu uzgajivačima krmača, te potporu proizvođačima tovnih svinja; potporu u sektoru ovčarstva i kozarstva; potporu u sektoru konjogojstva, kao i potpora u sektoru peradarstva – potpora za proizvodnju konzumnih jaja, te potpora za proizvodnju mesa peradi. 

Mjere u provedbi programa peradarstva su potpora za gubitke zbog prisilnog smrzavanja mesa peradi i pada prodaje svježeg mesa peradi te Potpora za gubitke zbog poteškoća u plasmanu jaja A klase.

Zahtjevi se podnose Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a detaljnije informacije o potporama kao i potrebni obrasci mogu se naći na poveznicama – stočari i peradari.

Izvor naslovne fotografije: Ministarstvo poljoprivrede

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content