Zagrepčanima u Zemlji vina predstavljene vrhunske kapljice, ali i gastrodelicije istoka Hrvatske

Nema boljeg gosta u Zagrebu od Slavonije ni boljeg domaćina od Zagreba za vinare Slavonije i Baranje koji imaju vrhunska vina. Trend povećanja kvalitete vina kojem svjedočimo je pozitivan, a tome doprinosi i ova manifestacija. Regionalna organizacija Graševina ima veliki potencijal i drago mi je da razvijaju graševinu kao sortu – rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, otvarajući u petak, 21. listopada ove godine „Zemlju vina“ u zagrebačkom kultnom hotelu Esplanade.

Predstavljanje 40-tak vinara s područja Slavonije, Podunavlja i mađarske regije Villany zagrebačkim vinoljupcima organizirano je u okviru projekta „VINSKI TURIZAM BEZ GRANICA – jedinstvena vinsko-turistička destinacija“ čiji je nositelj Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

– Ova je manifestacija dio projekta prekogranične suradnje, vrijednog gotovo 400.000 eura. Prezentiramo provodimo i brojne edukativne radionice o vinu, turizmu, aktualnim temama poput klimatskih promjena i prilagođavanju naših vinara novonastalim situacijama. Želimo naglasiti graševinu kao gospodarski najvažniju sortu čija je godišnja proizvodnja oko 250 tisuća hektolitara odnosno 40 % naše ukupne proizvodnje vina – istaknuo je Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a.

Posjetitelji Zemlje vina su imali priliku sudjelovati u brojnim radionicama posvećenim graševini kao vodećoj sorti Hrvatske i crnim vinima Villánya, na kojima su se uz vino kušale i delicije od slavonsko-srijemskog podolca te crne slavonske svinje. Tako se uz vinare predstavilo i pet slavonsko-baranjskih proizvođača kulena. Riječ je o kulenu koji nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Bio je to i prigodan kontekst za predstavljanje knjige „Kulen – hrvatska mesna perjanica“ u izdanju udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska, koja slikom i riječju prenosi okuse i mirise ove vrhunske delicije, a čiju je realizaciju pomogla i Osječko-baranjska županija.

– Ponosni smo na to što uistinu imamo što pokazati, u Zemlji vina Zagrepčani imaju priliku vidjeti i kušati najbolje od najboljeg. Odličan projekt HAPIH-a i partnera koji mi kao Županija podržavamo. Znamo da se posljednjih godina puno ulaže u proizvodnju vina i drago mi je da se to danas i vidi. Možemo probati i najbolje domaće proizvode od crne slavonske svinje i podolca kojeg su naši ugostitelji krenuli snažnije brendirati. Da imamo potencijala kao turistička, vinska i gastro destinacija vidjelo se i na ovoj manifestaciji – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Cilj HAPIH-ovog projekta na kojem su partneri Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i neprofitna tvrtka vinara iz mađarskog villanya “Tenkes Nonprofit kft” a podupirući partneri Graševina Croatica i Osječko-baranjska županija, je razvoj vinskog turizma na području dijela hrvatskog Podunavlja te dijela mađarske Baranje, kao i pozicioniranje destinacije na vinskom i turističkom tržištu, u što su se mogli osvjedočiti i posjetitelji ove manifestacije. 

– Dobro došli u Zemlju vina koja spaja Slavoniju i Podunavlje i mađarsku regiju Villany kao broj jedan mađarsku vinsku destinaciju. Cilj nam je bio dovesti Zemlju vina u Zagreb kao pozivnicu na obilazak destinacije koja nudi poseban doživljaj kombinirajući vina, gastronomiju, prirodu i kulturu i jedan uistinu autentičan način života. Zato krenite smjer istoka, gdje vas čekaju stare povijesne vinarije i male obiteljske vinarije, kao nešto što je jedinstveno u Hrvatskoj – pozvala je zagrebačke hedoniste Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Projekt „VINSKI TURIZAM BEZ GRANICA – jedinstvena vinsko-turistička destinacija“ je financiran kroz INTERREG Program prekogranične suradnje MAĐARSKA – HRVATSKA 2014.-2020.

Spajajući Slavoniju, Baranju i mađarski Villány ovaj puta u središtu hrvatske metropole, Zemlja vina je ispunila očekivanja pružajući kroz kušanje vrhunskih vina i najboljih kulena jedinstveno vinsko iskustvo.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content