Zadar bio domaćin 26. Međunarodnog susreta maslinara i uljara Noćnjak 2024.

Tradicionalnom simboličnom sadnjom masline, ovoga puta ispred zadarskog hotela Kolovare, svečano je otvoren ovogodišnji, 26. Međunarodni susret maslinara i uljara Noćnjak 2024. koji se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije održao od 14. do 17. ožujka 2024. godine.

I ovogodišnja je manifestacija okupila je veliki broj domaćih i inozemnih maslinara i uljara, znanstvenika i stručnjaka, te predstavnika sektorskih institucija. U nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i drugih visokih uzvanika među kojima i izv. prof. dr. sc. Krunoslava Karalića, zamjenika ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, uručena su posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva. Iste večeri brojni okupljeni prisjetili su se početaka zadružnog poduzetništva povodom 160 godina zadrugarstva u Dalmaciji.

„Proizvodnja maslinovog ulja važna je komponenta prepoznatljivosti Republike Hrvatske kao jedne od gastronomski priznatih i atraktivnih destinacija u svijetu. Iz Programa ruralnog razvoje za sektor maslinarstva ugovorili smo potporu vrijednu 15,38 milijuna eura, a maslinovo ulje uvršteno je u Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore“, komentirala je ministrica Vučković ističući kako Hrvatska a ima šest ekstra djevičanskih maslinovih ulja čiji je naziv registriran na razini Europske unije kao zaštićena oznaka izvornosti.

Kao znanstveno-stručni i programski suorganizator Noćnjaka, svoj je obol dala je i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) čiji su stručnjaci Centra za voćarstvo i povrćarstvo i Centra za sigurnost hrane predstavili rezultate istraživanja sorti maslina iz pokusnog nasada HAPIH-a u Kaštelima, rezultate istraživanja utjecaja vremenskih prilika na rodnost i randmane sorti maslina, te rezultate konzumacije maslinovog ulja u Hrvatskoj dobivene u sklopu Nacionalnog istraživanja prehrambenih navika odrasle populacije.

U bogatom su trodnevnom programu bila predstavljene maslinarsko-uljarske inovacije i projekti, održani okrugli stolovi aktualne tematike te zanimljivi praktikumi  i radionice. Jedan od važnijih programskih segmenata Noćnjaka je Sajam maslinarstva i uljarstva, koji je za sve posjetitelje bio otvoren sva tri dana održavanja manifestacije. Na sajmu su se predstavile tvrtke, proizvodi i usluge vezani uz maslinarstvo i uljarstvo.  

I 26. Noćnjak završio je tradicionalnim balom šampiona, prije kojega su proglašeni šampioni i dodijeljene nagrade za najbolja otvorena maslinova ulja kao i pakovine. Organizator Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, naveo je kako je na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo 360 uzoraka maslinova ulja. Šampion Noćnjaka 2024. u kategoriji otvorenih maslinovih ulja je Dubravko Šonjić iz Ciste Velike koji je ovu tituli osvojio za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti. Šampion kvalitete pakovina ekstra djevičanskih maslinovih ulja je OPG Ante Urem iz Pirovca, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti. Šampion izgleda pakovine maslinovog ulja je Torač d.o.o. iz Poreča za liniju proizvoda ekstra djevičansko maslinovo ulje TORAČ.        

“Teška je godina za nama, ali je jako puno dobrih ulja”, izjavila je dr. sc. Sandra Petričević, predsjednica stručnog panela Zadružnog saveza Dalmacije koji je ocjenjivao sve pristigle uzorke. Dodala je kako se u kategoriji otvorenih, za razliku od pakovina ocjenjuju i fizikalno kemijska svojstava, posebno se ocjenjuje senzorika, a svi podaci su istaknuti na certifikatu diplome. “Tu smo da o svemu diskutiramo, skupa rastemo i naučimo”, poručila je čestitajući maslinarima i uljarima. Izvor foto: Agroklub

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content