Vrijeme je za suzbijanje američkog cvrčka, vektora zlatne žutice vinove loze

Zlatna žutica vinove loze (Flavescence dorée fitoplazma) raširena je u gotovo svim kontinentalnim vinorodnim područjima i Istri. Bolest nije utvrđena u primorskim županijama. Riječ je o karantenskoj bolesti i mjere sprječavanja njenog širenja su obavezne. Praćenje bolesti provodi se svake godine te se na osnovi rezultata praćenje službeno objavljuje karta njene potvrđene prisutnosti (Slika 1.).

Slika 1. Demarkirana područja u Republici Hrvatskoj 2022. godine

Simptomi zlatne žutice i drugih fitoplazmoza („žutica“) vinove loze postaju vidljivi od početka lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije (Slika 2.). Bolesti je u vinogradima potrebno iskorijeniti na način da se uklone zaraženi trsovi koji pokazuju simptome zaraze te spriječiti njeno daljnje širenje izvan zaraženih područja.

Slika 2. Rani simptomi žutice na grozdiću vinove loze.

Za epidemijsko širenje zlatne žutice u vinogradu odgovoran je američki cvrčak (Scaphoideus titanus). Taj kukac (Slika 3.) hrani se sišući sokove iz floema vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem sa zaraženih trsova na zdrave trsove. Ključna mjera za sprječavanje širenja zlatne žutice je suzbijanje vektora. Sustavnim praćenjem populacije utvrđena je prisutnost američkog cvrčka u svim županijama u Republici Hrvatskoj izuzev Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

Slika 3. Američki cvrčak (odrasli oblik).

Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja. Prvo tretiranje provodi se prema preporučenim uputama i rokovima na temelju redovitog praćenja. U vinogradima se istovremeno pojavljuju različiti razvojni stadiji ličinki američkog cvrčka (Slika 4. i 5.). Prvim tretiranjima suzbijaju se ličinke do trećeg razvojnog stadija (L3) prije nego što one postanu zarazne i hranjenjem prenesu zarazu na zdrave trsove.

Slika 4. Ličinka američkog cvrčka mlađeg razvojnog stadija.
Slika 5. Ličinka američkog cvrčka starijeg razvojnog stadija.

Okvirno, prvi rok suzbijanja američkog cvrčka vinogradari trebaju obaviti sredinom lipnja. Za uspješno prvo suzbijanje potrebno je uspraviti povijene mladice te oplijeviti mladice potjerale iz panja jer se ličinke američkog cvrčka mlađeg razvojnog stadija nakon izlaska iz jaja najčešće zadržavaju na naličju listova smještenih uz tlo (Slika 6.).

Drugo tretiranje provodi se u prvoj dekadi srpnja odnosno dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja. Po potrebi se provodi i treće tretiranje krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja na žutim ljepljivim pločama utvrdi prisutnost vektora odnosno ako se tjedno ulove četiri i više jedinki vektora na žutoj ploči. Kod ovog tretiranja treba paziti na karencu i vrijeme berbe sorte koju se tretira.

Program suzbijanja američkog cvrčka u rasadnicima vinove loze obuhvaća sva tri tretiranja. Suzbijanje američkog cvrčka je obvezno u vinogradima i rasadnicima u demarkiranim područjima (zaraženom i sigurnosnom području) te u nezaraženim područjima ako se utvrdi njegova prisutnost.

Za suzbijanje ličinki i odraslih oblika američkog cvrčka u Hrvatskoj dozvolu imaju insekticidi Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Avaunt EC, Cythrin Max, Abanto, Kristan EC, Pyregard, Asset Five, Sivanto Prime, Direkt Green, Mavrik Flo i Flipper. Detaljniji podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj mogu se pronaći u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Slika 6. Mladice vinove loze potjerale iz panja povijene uz tlo.

Obavještavamo vinogradare, vinogradare amatere i rasadničare da je vrijeme za prvo tretiranje američkog cvrčka te ih ujedno podsjećamo da provode i ostale fitosanitarne mjere sprečavanja širenja zlatne žutice.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content