Virtualna šetnja HAPIH-ovim Odjelom za biotehnološke analize, mikotoksine i rezidue

Sumnja li se na uzgoj genetski modificiranih kultura ili treba potvrditi genetsku čistoću određenog grla stoke, uzorci sjemena, odnosno tkiva uške i dlake životinja završit će u rukama stručnjaka i znanstvenika Odjela za biotehnološke analize, mikotoksine i rezidue pesticida Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Ovaj je laboratorij specijaliziran za provođenje molekularnih analiza u sjemenu, hrani, hrani za životinje, te je ovlašteni i nacionalni referentni laboratorij za ispitivanje, kontrolu i praćenje GMO-a u sjemenu, hrani i hrani za životinje na području Republike Hrvatske. Od svibnja 2021. godine u laboratoriju se provode i molekularne analize na uzorcima tkiva domaćih životinja, te je u sklopu odjela smještena i banka gena domaćih životinja kao dio nacionalne mreže banaka gena.

U 2021. godini u svrhu utvrđivanja prisutnosti GMO-a u sjemenu, hrani i hrani za životinje za potrebe poljoprivredne inspekcije, granične sanitarne inspekcije i privatnih korisnika ukupno je zaprimljeno i analizirano 639 uzoraka, od kojih 551 uzorak sjemena soje kroz Program sufinanciranja analize sjemena soje na prisutnost genetski modificiranih organizama koji provodi Ministarstvo poljoprivrede. Na zaprimljenim uzorcima ukupno je odrađena 4471 analiza.

U Odjel je u periodu od svibnja do prosinca 2021. godine zaprimljeno i 1932 uzorka tkiva goveda, svinja i konja na izolaciju DNA i genotipizaciju pomoću genetskih biljega, takozvanih mikrosatelita, te potvrđivanje roditeljstva i pripadnosti pasmini. To je posebno impresivan broj imajući u vidu da se ne radi o cijeloj kalendarskoj godini. Pohranjeni genotipovi također se mogu koristiti za plansko sparivanje temeljeno na genetskim udaljenostima, sprječavanje uzgoja u srodstvu, te omogućuju identifikaciju životinje i sljedivost u trupovima životinja nakon klanja i u proizvodima. DNA koja ostaje nakon provedenih analiza pohranjuje se u Banku gena domaćih životinja, koja primarno ima zadatak doprinijeti očuvanju izvornih pasmina domaćih životinja, održavanju genetske varijabilnosti unutar tih pasmina te bioraznolikosti uopće.

Evo kako to rade naši “forenzičari”:

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content