Vinceška, Vincekovo, Vincelovo, Vinkovo… označava početak nove vinogradarske godine

Ovog je vikenda u brojnim vinogradima kontinentalnog dijela Lijepe naše obilježen početak nove vinogradarske godine. Kalendarski se veže za proslavu spomendana Svetog Vinka (22. siječnja.) kada se, bila ciča zima ili pak neugodna kiša, bez obzira na snijeg ili blatnjavu zemlju, mora biti u vinogradu.  

Stoga su i djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), koja svojim brojnim aktivnostima daje podršku poljoprivrednim proizvođačima u gotovo svakoj fazi njihove proizvodnje, i ovih dana bili u vinogradima, dajući potporu vinogradarima i vinarima na početku nove vegetacijske sezone, podržavanjem i ovakvih događanja u kojima se isprepliću tradicija, umijeće i strast – od trsa u vinogradu do čaše vina na stolu.

Na Vincekovo, Vincešku, Vincelovo, Vinkovo… ili kako se već ovaj tradicijski običaj u kojem kraju naziva, okupljeni su gosti sa svojim domaćinom, uz posvetu vinove loze, okićene kobasicama i zalivene starim vinom, zazvati blagoslov nebeskog zaštitnika da im u nastupajućoj godini vinograd očuva od mraza, tuče, bolesti i štetnika, i tako da zdravo grožđe i rodne trsove bogata uroda. Domaćin je prvim rezom trsa vinove loze simbolično označio početak rezidbe, prvog i, uz berbu, najzahtjevnijeg posla u vinogradarskoj godini. Nakon svega, uz prigodne degustacije vina i neizostavne pečene kobasice i ostale gastronomske delicije, razmjenjuju se iskustva, savjeti, utisci ali i uspomene na neke prošle vinogradarske i vinske godine.  

Tako je to bilo, među ostalima, i u Iločkim podrumima na lokaciji Principovac, Vinariji Papak na Radoškom brdu kod Iloka, Erdutskim vinogradima, Mandićevcu – vinogradarskom-vinarskom pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, beljskim vinogradima na baranjskom Banovom brdu, u vinariji Enosophia u Feričancima, kod Vlade Krauthakera u Kutjevu, te na Hrnjevcu u vinogradima Ivana Enjingija, vjerojatno najstarijeg aktivnog hrvatskog vinara, koji i dalje neumorno radi u vinogradu ili podrumu čak i u svojoj 83. godini.  

Izvor fotografije: Agroklub, pozega.eu i HAPIH

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content