Uz stručnu podršku HAPIH-a orezana Stara maslina u Kaštel Štafiliću

Pod stručnim vodstvom dr. sc. Tatjane Klepo iz Centra za voćarstvo i povrćarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u petak 22. ožujka, obavljena je rezidba zaštićenog spomenika prirode – Stare kaštelanske masline.  U rezidbi koju organizira Društvo Bijaći u suradnji s Gradom Kaštela, HAPIH-om, JU More i krš, Udrugama „Mastrinka“ i „Šušur“, TZ Kaštela, Muzej Grada Kaštela te SŠ „Braća Radić“, sudjelovali su i učenici OŠ „Bijaći“ te korisnici Centra „Mir“.

Krošnja Stare masline prorijeđena je uklanjanjem grančica koje zasjenjuju unutrašnjost krošnje kao i grana koje su oštećene tijekom vremenskih neprilika. Najviši dijelovi krošnje orezani su pomoću dizalice i djelatnika Vlastitog pogona Grada Kaštela. Svi prisutni sudjelovali su u razvrstavanju grana i grančica koje su bile namijenjene blagoslovu maslinovih grančica na blagdan Cvjetnice, listovi su se odvajali za sušenje i pravljenja čaja, a veće grančice za Likovnu koloniju koja se tradicionalno organizira pod krošnjom Stare masline.

Uz stručnu podršku HAPIH-a, nakon rezidbe obavljena je i preventivna zaštita od bolesti masline donacijom splitskog CIAN d.o.o. Više o rezidbi možete pronaći na ovoj poveznici.

izvor photo: ustupljene fotografije

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content