Usvojen Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka

Na ovih dana održanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, između ostaloga, usvojen je Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za ovu godinu. Cilj Programa je podizanje svijesti djece prvih razreda osnovne škole o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane te važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i bioraznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. 

Programom je predviđena i promocija hrvatskog pčelarstva kroz promociju meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, pakiranog u Nacionalnu staklenku za med i označenog znakom Med hrvatskih pčelinjaka. 

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održava se 7. prosinca, na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, kada svaki prvašić dobije staklenku domaćeg meda. U pet godina njegova održavanja sudjelovalo je ukupno 174.962 učenika prvih razreda te svake godine bilo uključeno prosječno 194 pčelara.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content