Unaprijeđen Fitosanitarni informacijski sustav

Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) dobro je poznat većini poljoprivrednih proizvođača. Poljoprivrednici, ali i stručne službe, javna tijela i znanstvene ustanove, FIS su ponajviše koristili za pretraživanje registriranih sredstava za zaštitu bilja u Hrvatskoj.

Od ovoga tjedna, FIS je izmijenjen i unaprijeđen. Sredstva za zaštitu bilja i dalje se mogu pregledno pretraživati, slično kao i u starom sustavu. Međutim, novi FIS donosi promjene vezane uz korištenje sredstava za zaštitu bilja, održivu uporabu pesticida i iskaznice profesionalnih korisnika, savjetnika i distributera. 

U skladu s načelima digitalizacije i olakšavanja poslovanja, novom FIS-u moći će se pristupiti preko portala ePoljoprivreda. Pristup tom portalu jednostavno je omogućen kroz sustav e-Građani. Kako portal ePoljoprivreda nudi svakom korisniku sve elektroničke usluge koje nudi Ministarstvo poljoprivrede, na portalu ePoljopriveda biti će omogućeno i izdavanje vjerodajnica koje profesionalnim korisnicima, distributerima i savjetnicima omogućuju kupovinu i korištenje sredstava za zaštitu bilja. 

Slijedom toga, iskaznice koje su se do sada tražile neće više biti u upotrebi. Sve izobrazbe o održivoj uporabi pesticida koje će se održati nakon 1. studenog 2022. godine neće naplaćivati izradu iskaznica, već samo trošak izobrazbe i održavanja ispita.

Novi FIS uskoro bi trebao pružiti i neke druge mogućnosti koje bi svim njegovim krajnjim korisnicima mogle olakšati, pojednostaviti i digitalizirati poslovanje. Nadogradnja sustava planirana je postupno, u fazama, do kraja ove i od početka sljedeće godine.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content