Ukorak s novim izazovima u području sigurnosti hrane

Hrvatska ima najviše standarde sigurnosti hrane, poručeno je sa 16. konferencije o sigurnosti i kvaliteti hrane, koju je ovoga tjedna u Opatiji uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zdravstva i Državnog inspektorata RH organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK).

“EU standardi sve su rigorozniji, a prilagodbe i nove investicije bit će neophodne zbog vrlo ambicioznog Zelenog plana i Strategije od polja do stola koji donose nova pravila oko sigurnosti hrane, marketinških standarda i uređenja tržišta, zdravlja i dobrobiti životinja, biljnog zdravstva, a posebno zaštite okoliša pri čemu će za prehrambenu industriju poseban izazov predstavljati prilagodba ambalaže”, rekao je na otvaranju konferencije Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Na konferenciji koja okuplja sve dionike u lancu sigurnosti i kvalitete hrane, između ostaloga, istaknuti su i brojni izazovi s kojima se sreće hrvatska prehrambena industrija, kao i aktivnosti koje poduzima Ministarstvo poljoprivrede na ovom području.

“Kao nikada do sada, promišljamo i djelujemo u cilju proizvodnje sigurne i kvalitetne hrane. Danas se ponosimo našom prehrambenom industrijom, perjanicom gospodarstva te posebno ističemo zaštitu 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, čiji je naziv registriran na razini cijele EU“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

Izazovi s kojima se svakodnevno susreću subjekti u poslovanju s hranom predstavljaju izazove i za inspekcijska tijela, istaknuo je glavni državni inspektor Andrija Mikulić jer trebaju prilagoditi svoj način rada i sustav kontrole, te prepoznati opasnost i rizik kako bi pravovremeno donijeli odluku o poduzimaju daljnjih aktivnosti u svrhu učinkovitog djelovanja s ciljem zaštite zdravlja ljudi.

Tijekom dvodnevnog rada konferencije održano je tridesetak izlaganja o najnovijim zakonskih propisima, trendovima u proizvodnji hrane, novim rješenjima za zdravstvene izazove, novom Vodiču o mikrobiološkim kriterijima za hranu, informiranju potrošača i dr., a svoj su doprinos dali i stručnjaci i znanstvenici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), partner konferencije. Tako je dr.sc. Brigita Hengl predstavila rezultate nacionalnog istraživanja o higijeni u domaćinstvu – ponašanje potrošača prilikom kupovine hrane. 

„Prikazani su rezultati koji se odnose na ponašanje potrošača prilikom kupovine, rukovanja i pohrane hrane, s tim da se mora imati na umu da smo potrošači svi mi, i možemo se prepoznati u nekim rezultatima. Rezultati upućuju na neka postupanja u kojima se treba educirati građane, kao što je poticanje korištenja prijenosnih hladnjaka ili termo vrećica prilikom transporta zamrznute ili ohlađenje hrane. S druge strane, ukazuju na visoku osviještenost potrošača u čitanju i postupanju u skladu s oznakama na hrani, što je svakako i dobar signal industriji koja oznake na hrani može koristiti kao dobar put komunikacije s potrošačima“, istaknula je u svojem predavanju dr. sc. Brigita Hengl.

U diskusiji koja se razvila nakon predavanja Sara Mikrut Vunjak, pomoćnica ravnateljice HAPIH-a, istaknula je kako je industriji jako važna informacija o svjesnosti potrošača i pridržavanju dobre higijene u domaćinstvu, jer u slučaju propusta potrošača zbog kojeg može doći do neželjenih posljedica za zdravlje, javnost će biti zainteresirana o kojem se proizvodu radi i tko je njegov proizvođač, a ne je li potrošač napravio propust u postupanju s njima. Na konferenciji je sudjelovao i dr.sc. Dražen Knežević, voditelj Centra za sigurnost hrane HAPIH-a koji je u kasnijoj raspravi skrenuo pozornost na podatke o prehrambenim navikama koje HAPIH prikuplja, a koji mogu biti na raspolaganju svim zainteresiranim subjektima u proizvodnji hrane.

Ovogodišnja konferencija bila je jedna od većih do sada održanih, s više od 350 sudionika koji su pokazali veliki interes za sva predavanja.  

Naslovna fotografija: HGK
Izvor foto: Zoran Juginović, Veterina portal 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content