U Ženevi održan Regionalni godišnji sastanak UN-ovih nacionalnih promotora prehrambenih sustava za Europu i Centralnu Aziju

Početkom tjedna u Ženevi je održan Regionalni godišnji sastanak UN-ovih nacionalnih promotora prehrambenih sustava za Europu i Centralnu Aziju „Transformacija prehrambenih sustava kao akcelerator za provedbu ciljeva održivog razvoja i klimatskih akcija“ u 2024. godini, na kojem je Hrvatsku predstavljala doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Ovaj je ženevski sastanak, koji su organizirali Koordinacijski centar za sustave hrane Ujedinjenih naroda, Koalicija temeljena na problemima za održive sustave prehrane u Europi i središnjoj Aziji te Gospodarska i socijalna komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) svojevrstan nastavak Food Systems Summit +2 Stocktaking Moment (UNFSS+2) održanog prošle godine.

UNFSS+2 ukazao je na iskorištavanje potencijala održivih, hranjivih i otpornih prehrambenih sustava kao ključnih pokretača za unaprjeđenje ciljeva održivog razvoja te dao prostor zemljama da preispitaju napredak postignut u provedbi svojih nacionalnih planova i vizija transformacije prehrambenih sustava na nacionalnoj razini. Skup je potencirao i učvršćivanje globalnog razumijevanja uloge prehrambenih sustava u postizanju ciljeva održivog razvoja, posebno u aktualnom kontekstu otežane opskrbe hranom te porasta troškova života.

Ovotjedni skup u Ženevi, kao platforma za razmjenu znanja i iskustava, dobrih praksi i naučenih lekcija u nacionalnim naporima da se nastavi s UNFSS+2 program, bio je prilika i za identificiranje novih obrazaca i rješenja u različitim regijama.

„Hrvatska stoji uz bok s ostalim članicama Europske unije po pitanju niza aktivnosti koje potiču nužnu transformaciju prehrambenih sustava. Ove se aktivnosti kontinuirano provode i definirane su akcijskim planovima, između ostalih vezano za sprječavanje bacanja hrane, ekološke proizvodnje, sheme školskih obroka, preporuka za pravilnu prehranu, odnosno smanjenje konzumacije soli te mnogih drugih“, istaknula je nakon sastanka doc. dr. sc. Darja Sokolić.

Dodala je kako su sa ovog skupa poslane ključne poruke o regionalnim prioritetima i glavnim izazovima s kojima se suočava transformacija prehrambenih sustava, te je dana jasnija slika postignutog napretka.

„Sve navedeno će biti temelj jačanja suradnje zemalja sudionica u koordiniranom ostvarivanju zacrtanih ciljeva prema održivim i otpornim prehrambenim sustavima“, zaključila je ravnateljica Sokolić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content