U Pitomači održana konferencija o provedbi koncepta Pametnih sela u ruralnim područjima

Centar za kulturu „Drago Britvić“ u Pitomači ugostio je dvodnevnu Konferenciju o provedbi Pametnih sela u ruralnim područjima koju su organizirali Virovitičko-podravska županija, Lokalna akcijska grupa „Virovitički prsten“, Općina Pitomača i Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije.

Uz domaćina, načelnika općine Pitomača Željka Grgačića, konferenciji su nazočili državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu do. dr. sc. Darja Sokolić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić i drugi ugledni gosti.

Na početku konferencije sve prisutne pozdravio je Virovitičko-podravski župan Igor Andrović te istaknuo da će ova konferencija sigurno iznjedriti neke nove ideje koje će omogućiti mladima da ostanu živjeti u svojim ruralnim krajevima.

„Naša županija ima 13 općina i tri grada, više od 90 posto smo ruralno područje i kroz pametna sela bi se ta ruralna područja trebala razvijati koristeći inovativna digitalna rješenja kako bi iskoristili, prije svega, sve postojeće resurse s naglasnom na tradicionalne usluge, ali i nova područja razvoja. Cilj koncepta pametnih sela je postići organiziran, kvalitetan, energetski učinkovit, ekološki prihvatljiv i općenito kvalitetniji prostor za život stanovništva“, rekao je župan Andrović.

Predsjednik Lokalne akcijske grupe “Virovitički prsten” Mario Lukačević, kao jedan od organizatora, istaknuo je kako su LAG-ovi jedan veliki korak prema razvijanju pametnih sela kroz razne projekte.

„Kada govorimo o ruralnim područjima, selima, u Republici Hrvatskoj svjesni smo činjenice da ona zaostaju za selima u razvijenim državama Europske unije, stoga nam je zajednički cilj da damo sve od sebe kako bismo taj zaostatak anulirali i uhvatili korak s onim najrazvijenijima“, istaknuo je Lukačević i dodao kako u provedbi koncepta pametnih sela značajnu ulogu imaju LAG-ovi čiji će projekti doprinijeti zadržavanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta i općenito razvoju ruralnih krajeva.

Nakon otvaranja konferencije održana su predavanja na temu “Pametna sela: koncept za održive i otporne zajednice” i “Europski fondovi – prilika za razvoj hrvatskih pametnih sela” te panel rasprava na temu “Potencijal za ruralnu revitalizaciju kroz koncept Pametnih sela”.

Jedan od panelista bila je i doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koja je istaknula ulogu HAPIH-a kao javne ustanove specijalizirane u području poljoprivrede i hrane.

„HAPIH kroz svojih osam stručnih centara obavlja širok raspon poslova direktno vezanih za poljoprivrednu proizvodnju i tako svojim aktivnostima izravno utječe na njeno unaprjeđenje a time i na razvoj ruralnih sredina, s obzirom na to da su proizvodni resursi dominantno u ruralnom prostoru“, rekla je i dodala kako upravo pozicija HAPIH-a, između Ministarstva poljoprivrede kao tijela državne uprave i poljoprivrednih proizvođača i proizvođača hrane, omogućuje aktivno povezivanje svih dionika sustava u svrhu što učinkovitije provedbe poljoprivredne politike.

I drugog dana rada skupa s aktualnim temama, razmjenama iskustava i primjera dobre prakse, te konstruktivnim rasprava iznjedrit će se, uvjereni su organizatori, ideje za nove projekte i nova rješenja koja će doprinijeti revitalizaciji ruralnih krajeva Lijepe naše.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content