U Osijeku demonstrirana tehnologija ekološke dekarbonizacije

Europski centar izvrsnosti potrošača je u srijedu, 8. prosinca 2021. godine na pristaništu za riječne kruzere u Osijeku održao prvu regionalnu prezentaciju ekološke dekarbonizacije motora s unutarnjim izgaranjem. Osnovna misija ove tehnologije je na ekološki siguran i prihvatljiv način smanjiti potrošnju goriva, optimizirati rad motora i minimizirati ugljični otisak koji je trenutno svjetski problem.

Uređaj prikazan na javnoj prezentaciji u Osijeku, je tehnološko rješenje prihvaćeno u 65 zemalja svijeta, posebice u zemljama Mediterana. Ovu tehnologiju dekarbonizacije, pogodnu za dizelske, benzinske i plinske motore, koriste sve ACY i privatne marine na Jadranu, Jadrolinija, brojni ribari, nautičari i mnogi drugi. Godišnje se u EU dekarbonizira gotovo 20 milijuna vozila i plovila.

Okupljenim sudionicima osječke prezentacije su, između ostaloga, održana kraća izlaganja o posljedicama dizelizacije, izazovima dekarbonizacije te rezultatima ispitivanja rad motora s unutarnjim izgaranjem nakon dekarbonizacije. U praktičnom dijelu prezentacije prikazan je postupak čišćenja motora gradskog autobusa, komunalnog i policijskog vozila, poljoprivrednog stroja – traktora, kamiona, taksi vozila, ali i broda Hrvatske ratne mornarice „Šokadija“ te riječnog broda za obilježavanje plovnog puta.

U praktični prikaz rada se aktivno uključila i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu čiji je traktor od 120 konjskih snaga iz 2000. godine uspješno prošao dekarbonizaciju. Proces neinvazivnog čišćenja motora od ugljičnih ostataka, u kojem se ne upotrebljavaju kemikalije štetne za motor i okoliš, traje od 60 do 90 minuta. Ovako očišćen motor radi tiše i učinkovitije, rečeno je na prezentaciji, a potrošnja se goriva već nakon prve dekarbonizacije smanjuje i do 10 posto, ovisno o veličini motora.

HAPIH kao društveno odgovorna institucija aktivno prati inovativna tehnološka rješenja i podržava događanja koja u zajedničkom nazivniku imaju smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena, odnosno očuvanje okoliša u kontekstu poljoprivredne proizvodnje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content