U Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu održan je 10. lipnja 2022. godine Dan otvorenih vrata. Javnosti su predstavljene aktivnosti koje Centar provodi i širok spektar usluga koje nudi poljoprivrednicima kroz svoja dva laboratorija – Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka i Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane. Osnovni cilj i zadaća Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda je prvenstveno poljoprivrednim proizvođačima pružati usluge ispitivanja kvalitete stočarskih proizvoda i tumačenje rezultata ispitivanja sa svrhom osiguranja potvrde o vrijednosti njihova proizvoda, a ujedno potrošačima potvrditi kvalitetu i sigurnost u proizvod. Posjetitelji su imali priliku obići laboratorije Centra te vidjeti sofisticirane uređaje na kojima se provode laboratorijska ispitivanja.

U okviru Dana otvorenih vrata prezentirani su i rezultati V. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u RH te dodijeljene prigodne plakete proizvođačima najbolje ocijenjenih silaža proizvedenih u 2021. godini. Projekt je proveden u suradnji s jedinicama regionalne samouprave – županijama, a uključuje kontrolu kvalitete kukuruzne silaže s najboljih gospodarstava u proizvodnji mlijeka na području županija koje se na poziv HAPIH-a uključe u projekt.

Projekt Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u RH ima za cilj podići razinu svijesti proizvođača mlijeka o potrebi kontrole kvalitete stočne hrane, u ovom slučaju kukuruzne silaže kao osnovnog krmiva u obroku mliječnih krava na većini gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Naime, pravilno organizirana hranidba, temeljena na uravnoteženom obroku, jedan je od osnovnih preduvjeta za osiguranje dobrog zdravlja i maksimalne proizvodnje domaćih životinja. Kako bi se obrok uskladio s potrebama životinja potrebno je poznavati njihove proizvodne potrebe te sastav i kvalitetu krmiva kojima se te životinje hrane.

„Svjesni činjenice da naši proizvođači bez podrške institucija i struke ne mogu postići isplativost proizvodnje i konkurentnost na tržištu nastojimo im i kroz projekt Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže pružiti snažnu stručnu podršku u tom smislu. Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja uzoraka kukuruzne silaže svaki proizvođač dobije opširno ispitno izvješće koje može sam ili uz pomoć stručnih službi koristiti kao temelj za pripremu uravnoteženog obroka za svoje životinje ili za uklanjanje eventualnih nedostataka u pripremi krme“, rekao je Ivica Vranić, voditelj HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u čijem su laboratoriju za kontrolu kvalitete stočne hrane i provedena laboratorijska ispitivanja svih prikupljenih uzoraka kukuruzne silaže. Značajan doprinos u realizaciji dali su i djelatnici Centra za stočarstvo, prije svega kroz tehničku pomoć prilikom uzorkovanja na terenu.

Kroz pet godina provedbe projekt Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže prepoznat je kao kvalitetan i uspješan i od strane jedinica regionalne samouprave i od strane samih proizvođača. U ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 11 županija te je na ovaj način u projekt bilo uključeno 255 gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, a kojima je županija platila troškove laboratorijskog ispitivanja kvalitete silaže. Po 25 uzoraka pristiglo je iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Varaždinske, Brodsko-posavske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, dok je 20 uzoraka prikupljeno u Požeško-slavonskoj te 10 Istarskoj županiji.

Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja, prof. dr. sc. Matija Domačinović s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek izvršio je bodovanje i rangiranje kukuruznih silaža. Opća je ocjena da je kvaliteta kukuruznih silaža bolja nego prijašnjih godina. Ukupno je 16 proizvođača za kvalitetu svoje kukuruzne silaže nagrađeno zlatnom, srebrnom, odnosno brončanom plaketom. Radi se o proizvođačima čije su silaže prikupile više od 90 bodova. Valja naglasiti da nagrađeni proizvođači dolaze iz devet različitih županija, od Slavonije, preko središnje do sjeverozapadne Hrvatske. Pregled nagrađenih proizvođača kukuruzne silaže prikazan je u tablici.

Tablica: Pregled nagrađenih proizvođača kukuruzne silaže


Ime i prezime/Naziv

Općina

Županija

Bodova

Odličje
Željko Juraj Đulovac
Bjelovarsko-bilogorska

97

ZLATO
Stevo Margetić

Bjelovar

Bjelovarsko-bilogorska

94

SREBRO
Ivo Cvitković

Vrpolje

Brodsko-posavska

93

SREBRO
Antun Nikolić
Sikirevci

Brodsko-posavska

92

BRONCA

Damir Puček

Pisarovina

Zagrebačka

92

BRONCA

Mario Martinjak

Sveti Ivan Zelina

Zagrebačka

92

BRONCA

Božidar Glavaš

Bizovac

Osječko-baranjska

92

BRONCA

Anica Stojanović

Babina Greda

Vukovarsko-srijemska

92

BRONCA

Tihomir Strapač

Kutjevo

Požeško-slavonska

92

BRONCA

ZDULE Obrt

Velika Kopanica

Brodsko-posavska

91

BRONCA

Milivoj Marojević

Negoslavci

Vukovarsko-srijemska

91

BRONCA

Slava Jurinec

Čakovec

Međimurska

91

BRONCA

Dragutin Kranjčec

Mala Subotica

Međimurska

91

BRONCA

Zoran Pleško

Đurđevac

Koprivničko-križevačka

91

BRONCA

Juraj Leskovar

Donja Voća

Varaždinska

91

BRONCA

Milorad Vrhovski

Sveti Ivan Žabno

Koprivničko-križevačka

91

BRONCA

„Iz godine u godinu, sa svakim novim natjecanjem, nastojimo podići razinu kvalitete provedbe projekta, od samog uzorkovanja na terenu do ispitivanja uzoraka u laboratoriju. S obzirom na dobru prihvaćenost projekta od strane županija kao partnera, proizvođača, ali i struke očekujemo daljnji rast broja sudionika i još kvalitetnije rezultate u okviru VI. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u RH koje slijedi krajem godine“, najavio je Vranić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content