U HAPIH-u održana godišnja skupština udruge Hrvatsko sjeme

Članovi udruge Hrvatsko sjeme okupili su se u ponedjeljak, 12. prosinca 2022. godine u sjedištu  HAPIH-a na redovitoj godišnjoj skupštini. Uvodnu riječ održao je dr. sc. Luka Andrić, potpredsjednik Udruge, a prezentaciju o aktivnostima Udruge tijekom 2022. i planom aktivnosti u 2023. godini održao je Kristijan Puškarić, predsjednik Udruge. 

Goste je u ime ravnateljice doc. dr. sc. Darje Sokolić pozdravio pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo dr. sc. Goran Jukić istaknuvši kako je ove godine prijavljeno 20.477 ha sjemenskih usjeva te kako se radi o povećanju sjemenske proizvodnje za 741 ha u odnosu na prošlu godinu. U zadnjih pet godina bilježimo rast proizvodnje sjemena za 3.288 ha i 12.607 tona certificiranog sjemena. Hrvatska je druga zemlja u EU po sjemenskoj proizvodnji soje, šesta po pšenoraži, deveta po ozimoj pšenici i ozimom ječmu, te jedanaesta po proizvodnji sjemenskog kukuruza.

Puškarić je posebno naglasio veliki napor oko rada na „sjemenarskom zakonodavstvu“, natječaju za sjemenarstvo (Mjera 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u sjemensku i rasadničarsku proizvodnju), Programu sufinanciranja analiza sjemena soje na prisutnost GMO za 2022-2024., Pravilniku o provedbi programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu NN 118/22 i 125/22 kao i aktivno sudjelovanje na sjemenarskim skupovima. 

Andrić je govorio o aplikaciji za dodjelu znaka „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za sjeme proizvedeno i dorađeno u RH. Prezentirao je i podatke kako u ovom trenutku imamo 3.364 tone sjemenske soje s klijavosti sjemena manjom od 80 %, te kako je za očekivati da će konačne količine ovakvog sjemena do sjetve biti veće. Ništa bolju situaciju nemaju ni Srbija, Mađarska, Bugarska, Rumunjska i Italija, zbog čega se razmišlja o podnošenju zahtjeva za derogaciju UREDBE (EZ) br. 217/2006.

Na skupštini je prisustvovao Ivica Delić dipl.ing., načelnik Sektora fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede, koji je dao odgovore na postavljena pitanja vezana za Program potpore sufinanciranja analiza sjemena soje na prisutnost GMO za 2022-2024. godinu i Pravilniku o provedbi programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Na Skupštini je podnesen izvještaj o radu Udruge, predložen kriterij za utvrđivanje godišnje članarine izražene u eurima, podnesen prijedlog visine godišnjih članarina za 2023. te financijsko izvješće za 2022. i financijski plan za narednu godinu.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content