U HAPIH-u održan 5. sastanak ovlaštenih laboratorija za ispitivanje plodnosti tla

Radi unaprjeđenja provedbe ispitivanja plodnosti tla na području Republike Hrvatske, u organizaciji Centra za tlo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) 9. svibnja 2024. godine održan je peti za redom godišnji sastanak ovlaštenih laboratorija za ispitivanje plodnosti tla.

Uvodne pozdrave uputili su zamjenik ravnateljice HAPIH-a izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić i pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra za tlo Hrvoje Hefer, mag. ing. bil., koji su izrazili veliko zadovoljstvo i pohvalili dosadašnju suradnju s ovlaštenim laboratorijima.

Hrvoje Hefer je naglasio da je zaštita poljoprivrednog zemljišta i općenito zaštita tla podignuta na višu razinu na području Europske unije. Hrvatska ne kaska za najrazvijenijim zemljama EU-a vezano uz zaštitu tla, dapače, preliminarni rezultati monitoringa poljoprivrednog zemljišta pokazuju da imamo „djevičanska tla“, neopterećena teškim metalima i postojanim organskim onečišćivačima.

Dr. sc. Daniel Rašić, voditelj odjela za informacijske sustave, prezentirao je podatke za 2023. godinu te izrazio zadovoljstvo količinom prikupljenih podataka, ali je i naglasio kako je potrebno uložiti dodatne napore vezano uz georeferenciranje uzoraka (GPS uređajem ili pomoću geotagirane fotografije) kako bi svaki uzorak imao točnu lokaciju, a ona je osnova za izradu predikcijskih karata.

Cilj objedinjavanja podataka je dobivanje što preciznijih podataka koji će biti dio informacijskog sustava za zaštitu poljoprivrednog zemljišta.

Po prvi puta na sastanku je predstavljen jedan od ovlaštenih laboratorija i to LABOSAN d.o.o. Voditeljica laboratorija Nataša Hokal, mag. ing., sa svojim timom prezentirala je rad njihovog laboratorija.

Sastanak je završio predavanjem prof. dr. sc. Zdenka Lončarića s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek koji je prezentirao rezultate provedbe praćenja ispitivanja plodnosti tla za razdoblje 2019.-2023. kao i zaključke proizašle iz analize rezultata, te upozorio na izazove koji nas očekuju.

U konstruktivnoj raspravi, razmjeni iskustava i ideja, otvorena su i neka nova pitanja te potaknuti dogovori za buduće zajedničke aktivnosti.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content