U e-savjetovanju natječaji vrijedni više od 300 milijuna kuna

Komentari se mogu dati na natječaje u sklopu operacije 4.1.1. za ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice te ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, i na Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka

Kako stoji na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede, 30. prosinca 2021. godine na elektronsko savjetovanje s javnošću upućena su dva natječaja u sklopu operacije 4.1.1., iz Programa ruralnog razvoja koja se odnose na ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice te ulaganja u sektor mliječnog govedarstva. Ukupna vrijednost natječaja iznosi 300 milijuna kuna, a komentari javnosti se zaprimaju do 14. siječnja 2022. godine.
Natječaj za mliječno govedarstvo vrijedan je 150 milijuna kuna i namjena mu je korisnicima što prije omogućiti pristup bespovratnim sredstvima koja će ulagati u izgradnju/rekonstrukciju/opremanje objekata za držanje mliječnih krava. Navedena ulaganja doprinijeti će povećanju samodostatnosti mlijeka na domaćem tržištu te podizanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru mliječnog govedarstva, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Dodaju kako će ulaganja u izgradnju i opremanje novih i postojećih skladišta za žitarice i/ili uljarice te sušare u vrijednosti 150 milijuna kuna doprinijeti osiguravanju stabilnosti ovog tržišta, smanjenju gubitaka proizvođača zbog nižih cijena te podizanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru ratarstva i stočarstva. 

Do 30. siječnja 2022. godine. za javnost je otvoreno elektronsko savjetovanje za Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka. Program je vrijedan dva milijuna kuna, a za cilj ima pružanje financijske pomoći registriranim sabiralištima mlijeka radi prilagodbe uvjetima i zahtjevima propisa o hrani životinjskog podrijetla i prelazak u kategoriju odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Ovom se mjerom, ističu iz Ministarstva poljoprivrede, nastoji spriječiti gašenje postojećih sabirališta mlijeka i tako utjecati na opstanak proizvodnje mlijeka na malim gospodarstvima u ruralnim područjima.  

Detaljnije na: 4.1.1 – ulaganja u skladišne kapacitete uljarica i žitarica, 4.1.1. – ulaganja u mliječno govedarstvo te Pravilnik o provedbi programa potpore za uređenje sabirališta mlijeka.

Izvor foto: Freepik/jcomp 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content