U Dubrovniku održana 33. Sabatina

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova ovih je dana u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma održan 33. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2023, na kojemu je kao znanstveno-stručni i programski suorganizator sudjelovala i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo (CVVU).

I ovogodišnje izdanje Sabatine potvrdilo je kako ova manifestacija predstavlja vrhunac vinogradarske i vinarske struke, okupljajući stručnjake, proizvođače i ljubitelje vina kako sa područja Hrvatske tako i iz okolnih zemalja.

Svečano otvorenje događanja, 9. studenoga, obilježila je tradicionalna sadnja spomen loze ispred hotela, simbolično označavajući početak ovogodišnje Sabatine. Tijekom četverodnevnog događanja, sudionici su imali priliku prisustvovati mnogim stručnim i znanstvenim predavanjima, radionicama, te uživati u prigodnim druženjima.

HAPIH-ov Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, kao jedan od ključnih sudionika, uz stručna predavanja dao je pregled stanja u vinogradarstvu Republike Hrvatske, donoseći svježe informacije i analize proizvodne godine te uspoređujući ih s prethodnom. Stručna izlaganja bila su posebno usmjerena na kvalitetu uzoraka u postupku stavljanja vina na tržište, pregled stanja na terenu za Vinogradarsku regiju Dalmacija, te segment vezan uz razumijevanje potrošača vina u oznaku ZOI (zaštićeno oznaka podrijetla) i tradicionalne izraze na tržištu vina.

Petak je bio dan posvećen proizvođačima, kada su im za trud i rad po izboru stručnog povjerenstva dodijeljene nagrade i priznanja za najbolja vina između 120 otvorenih i 125 mladih vina, dok je svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda te proglašenje šampiona Sabatine 2023. s tradicionalnim balom šampiona bilo održano u subotu. Ovaj segment manifestacije naglasio je kvalitetu u vinarskoj industriji uvjetovanu konstantnim radom na sustavnom poboljšanju.

Završena Sabatina nije samo proslavila stručnost i rad proizvođača, već je i još jednom potvrdila važnost suradnje i dijaloga među stručnjacima, znanstvenicima i proizvođačima. HAPIH ostaje predan poticanju unapređenja vinogradarsko-vinarskog sektora, pružajući podršku razmjeni znanja i iskustava među svim sudionicima ovog i drugih sličnih događanja. Sabatina i dalje ostaje nezaobilazno mjesto susreta za sve koji cijene kvalitetu vina i žele doprinijeti razvoju vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj.

Izvor fotografija: HAPIH i Agroklub

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content