U Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo održan godišnji sastanak nadzornika strnih žitarica

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizirao je redoviti godišnji sastanak nadzornika strnih žitarica u Osijeku 14. lipnja. Na ovogodišnjem, 25. godišnjem sastanku, sudjelovalo je 27 nadzornika za sjemenske usjeve strnih žitarica iz cijele Hrvatske. Rad je bio organiziran u dvije glavne cjeline. Prva cjelina bila je prezentacija prijavljenih površina strnih žitarica i prezentacija pred kontrole i post kontrole strnih žitarica u 2023. godini. Druga cjelina odnosila se na obilazak poljskih pokusa strnih žitarica.

Goste je u ime ravnateljice doc. dr. sc. Darje Sokolić pozdravio pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo dr. sc. Goran Jukić istaknuvši kako kod sjemenskih usjeva od 2017. godine do danas bilježimo konstantan rast proizvodnje za ukupno 26 %, a kod strnih žitarica rast iznosi 40 %. Gledajući prošlu proizvodnu godinu za srne žitarice, sjemenska proizvodnja veća je za 868 ha. Rast proizvodnje u Hrvatskoj još je značajniji kada se zna da je na razini EU zabilježen pad ukupne proizvodnje sjemena za 3,2 %. Najveći pad u EU zabilježen je u Poljskoj (15 %), Mađarskoj (11 %), Rumunjskoj (11 %), Njemačkoj (5 %) i Francuskoj (3 %). U 2023. godini certificirano je 37 različitih biljnih vrsta s ukupno 72.188 t sjemena. Najveće ukupne količine certificiranog sjemena su iz grupe žitarica (86 %), industrijskog bilja (12 %), povrća (1,2 %) i krmnog bilja (0,8 %).

Krešimir Šunjić, mag.spec. je naveo kako je za stručni nadzor ukupno prijavljeno 12.685 ha strnih žitarica, što je povećanje od 9,4 % u odnosu na 2022. godinu. Od ukupno prijavljenih površina ozime pšenice je 67,8 %, ozimog ječma 19,5 %, jarog ječma 7,2 % te ostalih žitarica 5,5 %. 

Branka Ruskaj-Hrsan dipl.ing. je istaknula kako u procesu certifikacije i proizvodnje bitnu ulogu ima dodatni nadzor certificiranih partija sjemena koji se obavlja u kontrolnom polju kroz pred i post kontrolu sjemena. U kontrolnom polju posijano je 920 parcelica strnih žitarica od čega 820 parcelica ozimih žitarica (ozima pšenica 531, ozimi ječam 208, ozima pšenoraž 44 i ostalo 37) i 100 parcelica jarih strnih žitarica (jara zob 70 i jara zob 30).

Nakon prezentacija nadzornici su obišli poljske pokuse gdje su se na licu mjesta upoznali s dorađenim partijama sjemena strnih žitarica svih kategorija. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content