Od 5. do 7. lipnja u Bruxellesu (Belgija) je održan plenarni sastanak čelnika europskih agencija za sigurnost hrane (HoA) na kojem je kao predstavnik Hrvatske bila nazočna ravnateljica HAPIH-a doc. dr. sc. Darja Sokolić.
Na sastanku se raspravljalo o novim pristupima istraživanjima, umjetnoj inteligenciji i drugim suvremenim tehnologijama i inovacijama kao alatima jačanja sustava sigurnosti hrane te razvoju kulture sigurnosti hrane u tvrtkama. Upravo ove se teme nalaze i u fokusu belgijskog predsjedavanja Vijećem Europske unije.
Ovo je redovito godišnje okupljanje organizirano na 7. lipnja obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane, pa je tako u okviru bogatog radnog programa bio upriličen i posjet Flandrijskom institutu za istraživanja poljoprivrede, ribarstva i hrane (ILVO) gdje su čelnici 21 europske agencije vidjeli kako umjetna inteligencija i roboti mogu doprinijeti sigurnosti hrane i osvjedočili se kako suvremene tehnologije mogu unaprijediti učinkovitost kontrola. Tako je tijekom posjeta Institutu demonstrirana i tehnologija precizne zaštite bilja korištenjem dronova koji detektiraju pojavu simptoma bolesti ili korova na dijelu usjeva nakon čega, na temelju snimaka njegovih senzora i preračunavanja IT algoritama, robotizirane prskalice ciljano apliciraju sredstva za zaštitu bilja samo na zaraženim dijelovima polja, odnosno lokalno na nekoliko biljka ili redova usjeva, i to u točno određenoj, prilagođeno smanjenoj dozi. Time se posljedično uvelike smanjuje količina primijenjenih sredstava kao i mogućnost rezidua pesticida u hrani. Još jedan o primjera primjene novih tehnologija u sustavu sigurnosti hrane je i pametna kamera koja bez laboratorijske analize može „vidjeti“ sastav hamburgera i odrediti sadržava li mljevenu junetinu ili svinjetinu.
To su samo neki od mnogih primjera kako napredne tehnologije i znanstvena istraživanja mogu podržati i unaprijediti prehrambenu industriju, s kojima se u Belgiji u proizvodnim procesima već eksperimentira, u koje su sudionici HoA skupa dobili uvid.
Prilikom posjeta je istaknuto kako se trendovi u prehrani mijenjaju, od prelaska na biljnu prehranu do uvođenja nove hrane poput kukaca i sl., što dakako nosi sa sobom i nove izazove jer još nisu poznati svi potencijalni rizici koje ove promjene mogu donijeti. U tu je svrhu pokrenuta i pilot tvornica u kojoj Flandrijski istraživački institut ispituje nova eksperimentalna rješenja u praksi, a zainteresirane tvrtke mogu testirati probne količine svojih novih proizvoda. Otvorena su i pitanja primjene tehnoloških inovacija u službenim kontrolama sigurnosti hrane kao i primjene načela kulture sigurnosti hrane koje bi trebalo biti obavezno u svim tvrtkama koje posluju u prehrambenoj industriji. Integracija kulture sigurnosti hrane u korporativnu kulturu, pri čemu se ne radi samo o čistom praćenju zakona, već o načinu razmišljanja svakog zaposlenika, bez obzira na njegovu poziciju, može minimizirati incidente i tako unaprijediti zaštitu potrošača, rečeno je na ovom skupu čelnika europskih agencija za hranu.

