U Baranji održan Festival kulena i 2. nacionalnog ocjenjivanja kulena

U organizaciji Turističke zajednice Baranje, Grada Belog Manastira, Udruge proizvođača kulena – Baranjski kulen i LAG-a Baranja, prošle je subote, 25. svibnja, u Kući Baranjskog kulena u Branjin Vrhu organiziran Festival Kulena.

Festivalu su nazočili visoki uzvanici među kojima zastupnici u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i Karlo Ressler, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović, saborske zastupnice Marijana Petir i Nataša Traminšak, te izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Posjetitelji su u sajamskom dijelu programa, uz glazbeni i gastronomski doživljaj, mogli pogledati ponudu domaćih proizvoda izlagača županija istoka Hrvatske ali i gostiju iz Istre, Mađarske i Srbije, no najatraktivniji dio Festivala svakako je bio proglašenje pobjednika 2. nacionalnog ocjenjivanje kulena. Ocjenjivanje osim natjecateljskog ima i edukativni karakter, jer će proizvođačima ukazati u kojem smjeru mogu unaprjeđivati svoj proizvod.

Proizvođači su ove godine napravili izvrstan posao, komentari su ocjenjivačkog povjerenstva, koje je stoga imalo težak zadatak odabrati najboljeg među prijavljena 33 kulena od 30 proizvođača iz četiri županije (Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske), jer su o poretku u vrhu odlučivale nijanse. Na visoku kvalitetu prijavljenih kulena ukazuje i činjenica da nije bilo brončanih, nego je uručeno 18 srebrnih i 13 zlatnih plaketa.

Za šampiona 2. nacionalnog ocjenjivanja kulena proglašen je obrt u poljoprivredi Euro-Farm iz Koritne, a za vicešampiona PP BZ Babogredski feniks iz Babine Grede.

Nakon dodjele nagrada proizvođačima, upriličeno je i kušanje uzoraka natjecateljskih kulena.

Kulen kao proizvod ima puno šire značenje od samog ocjenjivanja, u smislu ruralnog razvoja, zadržavanja ljudi na selu te unaprjeđenja svinjogojske proizvodnje. Samo uz dobro organiziran proizvodni lanac ova priča može biti uspješna, poruka je organizatora Festivala u okviru kojega je organiziran okrugli stol „Proizvodni lanci u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda“. U raspravi su, pod moderatorstvom Sare Ilić, sudjelovali Tugomir Majdak (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva), Igor Mikulić, (Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Osijek), Romeo Jukić (Osječko-baranjska županija), Ivana Jurić (Turistička zajednica OBŽ-a) i Miodrag Komlenić (Udruga proizvođača kulena – Baranjski kulen)

Svoju su podršku promociji kulena dali i članovi Udruge Graševina Croatica, najveće udruga vinara Slavonije i Baranje, organiziranjem radionice sljubljivanja kulena i vina, kojom je zaokružen program ovogodišnjeg Festivala kulena.

Izvor naslovne foto: Grad Beli Manastir

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content