DAN 1, SRIJEDA, 16. LISTOPADA 2019.

09:00 – 10:00 Prijava sudionika

10:00 – 10:15 Uvodna riječ doc.dr.sc. Krunoslava Dugalića, ravnatelja HAPIH-a

10:15 – 11:00 Pozdravne riječi organizatora, pokrovitelja i visokih uzvanika

11:00 – 11:30 Pauza za kavu / Izjave za medije

11:30 – 13:00 Obilježavanje Svjetskog dana hrane

  • Okrugli stol: „Zdrava prehrana – sve veći izazov današnjeg vremena“
    Uvodna riječ, Ministarstvo zdravstva RH
  • Sudionici Okruglog stola:
    • prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med., pomoćnica ministra, Ministarstvo zdravstva RH
    • Akbalik Gokce, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO)
    • prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, dr. med., pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, KBC Osijek
    • prof.dr.sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
    • doc.dr.sc. Silvija Canecki-Varžić, dr.med, voditeljica Zavoda za endokrinologiju, KBC Osijek
    • dr.sc. Darja Sokolić, CSH, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
  • Moderator: Mislav Togonal

13:00 – 14:30 Ručak

14:30 – 14:45 Uvod u 3. hrvatsku konferenciju o procjeni rizika porijeklom iz hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

14:45 – 16:15 Evaluacija prehrane kao temelj procjene rizika

  • 14:45 – 15:00 Multifunkcionalnost podataka o prehrambenim navikama
    prof.dr.sc. Daniela Čačić Kenjerić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
  • 15:00 – 15:15 Strateški plan RH za smanjenje unosa soli
    dr.sc. Bojan Jelaković, dr.med., KBC Zagreb
  • 15:15 – 15:30 FoodEx 2 klasifikacija hrane
    dr.sc. Sofia Ioannidou, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
  • 15:30 – 15:45 Prirodni dodaci prehrani i potencijalni rizici
    izv.prof.dr.sc. Andrijana Rebekić, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
  • 15:45 – 16:15 Rasprava

DAN 2, ČETVRTAK, 17. LISTOPADA 2019.

08:30 – 09:00 Prijava sudionika

09:00 – 10:30 Prikupljanje i obrada podataka

  • 09:00 – 09:20 Državni inspektorat: koje su prednosti objedinjenog sustava kontrole?
    mr.sc. Gordan Jerbić, dr.med.vet., Anamarija Crnić, dipl.ing., Državni inspektorat RH
  • 09:20 – 09:35 RIPS (Sustav identifikacije i prioritizacije rizika) – austrijski pristup
    dr.sc. Klemens Fuchs, Austrijska agencija za zdravstvo i sigurnost hrane (AGES)
  • 09:35 – 09:50 Sustavi prikupljanja podataka i izvještavanja u EU
    dr.sc. Ákos Bernard Jóźwiak, Nacionalni ured za sigurnost prehrambenog lanca (NEBIH), Mađarska
  • 09:50 – 10:05 IDRisk (Improving Data quality for RISK assessment) – predstavljanje zajedničkog projekta Portugala i Hrvatske
    Sidney Tomé, Nacionalni zavod za javno zdravstvo Dr. Ricardo Jorge (INSA), Portugal
  • 10:05 – 10:30 Rasprava

10:30 – 11:00 Pauza za kavu i snack

11:00 – 13:00 Procjena rizika: aktualnosti i trendovi

  • 11:00 – 11:15 Procjena rizika u RASFF sustavu
    Alen Petričević, dr.med.vet., Ministarstvo poljoprivrede RH
  • 11:15 – 11:30 BfR: Rano otkrivanje rizika- izazovi i prilike
    dr. Torsten Herold, Savezni institut za procjenu rizika (BfR), Njemačka
  • 11:30 – 11:45 Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH
    dr.sc. Brigita Hengl, dr.vet.med., CSH, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
  • 11:45 – 12:00 Ostaci pesticida u hrani – opasnosti i rizici
    dr.sc. Iva Pavlinić-Prokurica, CZB, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
  • 12:00 – 12:15 Kontrola i praćenje genetski modifi ciranih organizama na tržištu Republike Hrvatske
    dr. sc. Renata Hanzer, CSR, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
  • 12:15 – 12:30 Znanstveno utemeljena sljedivost hrane
    dr.sc. Sandra Šikić, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Andrija Štampar“
  • 12:30 – 13:00 Rasprava

13:00 – 14:00 Komunikacija s potrošačima

  • 13:00 – 13:15 Kako komuniciramo s potrošačima putem dodatnih oznaka na proizvodima?
    dr.sc. Sanja Kolarić-Kravar, Ministarstvo poljoprivrede RH
  • 13:15 – 13:30 Komunikacija o rizicima porijeklom iz hrane – obnovljeni fokus na transparentnosti, angažmanu i suradnji
    dr.sc. Barbara Gallani, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)
  • 13:30 – 13:45 Rezultati Eurobarometar istraživanja “Sigurnost hrane na području Europske unije”: Gdje smo u odnosu na ostale EU članice?
    Sara Mikrut Vunjak, dipl. iur., Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH)
  • 13:45 – 14:00 Rasprava

14:00 – 14:15 Zaključci i zatvaranje konferencije

14:15 Lagani ručak

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA