Terenska nastava studenata agronomije na HAPIH-ovom pokušalištu u Donjoj Zelini

U sklopu terenske nastave, studenti Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posjetili su u ponedjeljak, 23. listopada 2023., pokušalište Centra za voćarstvo i povrćarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u Donjoj Zelini. Na terenskoj nastavi sudjelovalo je dvadesetak studenata 1. i 3. godine studija Hortikultura – Voćarstvo te Agroekologija i Biljne znanosti, a u sklopu predmeta Primijenjene tehnologije uzgoja voća i Voćarstvo pod vodstvom predmetne profesorice i voditeljice terenske nastave prof. dr. sc. Martine Skendrović Babojelić.

Na pokušalištu su studenti imali prilike vidjeti nasade većine kontinentalnih voćnih vrsta s brojnim sortimentom te matični nasad plemki različitih sorti jabuke, višnje, šljive i lijeske kao i morfološku različitost vrsta i sorti pred kraj vegetacije. Poseban interes su iskazali prilikom prikaza uzgoja pojedinih vrsta na podlogama različite bujnosti i razmaka sadnje, u različitim formama uzgojnih oblika. Obzirom da je nasad zasađen i njeguje se kao intenzivni plantažni voćnjak, te ima postavljenu armaturu, mrežu za zaštitu od tuče i sustav za navodnjavanje, studenti su na jednom mjestu mogli uočiti zahtjeve i prilagodbe tehnologije uzgoja različitim voćnim vrstama.

Imali su priliku vidjeti i kolekcijske nasade tradicionalnih sorti kontinentalnih voćnih vrsta u sklopu Banke biljnih gena, a vezano za Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za poljoprivredu i hranu u Republici Hrvatskoj. Upoznati su s pokusnim nasadom američke borovnice, maline i ribiza na otvorenom i u zaštićenom prostoru s različitim tipovima posuda (razlike u veličini, materijalu i boji). Također su imali priliku vidjeti rashladnu komoru za privremeno čuvanje ubranih plodova, te upoznati uvjete čuvanja voća u komorama.

Na pokušalištu su bili izloženi plodovi dvadesetak sorti jabuka kako bi studenti upoznali sorte te uvidjeli raznolikost pomoloških svojstava.

Ovom terenskom nastavom studenti su mogli steći dojam o kompleksnosti organizacije voćarske proizvodnje i dobiti informacije o tehnološkim procesima i načinu čuvanja voća. Posjet navedenom pokušalištu omogućio je dobivanje brojnih informacija o problemima ali i aktualnostima voćarskog sektora.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content