TAIEX radionica za delegaciju Crne Gore u HAPIH-u

Četveročlana delegacija iz Crne Gore, predstavnika tamošnjeg ministarstva poljoprivrede, posjetila je od 6. do 8. prosinca ove godine Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u sklopu TAIEX radionice „Study Visit on Enforcement of Plant Breeders’ Rights“. Zanimaju ih naša iskustva ali i savjeti, s obzirom na to da je HAPIH-ov Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo nacionalno ovlašteno tijelo za postupak priznavanja, zaštite, certificiranje sjemena i sadnog materijala u Republici Hrvatskoj. 

Goste je u ime ravnateljice dr.sc. Darje Sokolić pozdravio pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra dr. sc. Goran Jukić istaknuvši kako HAPIH kroz svoje odjele u Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo pokriva široko područje djelovanja. U ime HAPIH-ovog Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo prezentacije su održali dr. sc. Goran Jukić, dr. sc. Ivan Varnica, mr. sc. Marina Zorić, Krešimir Šunjić mag. ing. spec. i Krunoslav Brus mag. ing., a u ime Ministarstva poljoprivrede Ivica Delić dipl. ing. i Željka Cegur mag.ing.

Kako bi dobili bolji uvid, delegaciji iz Crne Gore predočen je konkretan sustav priznavanja, zaštite i certifikacijske sheme. Postupak priznavanja i zaštite u nadležnosti je HAPIH-ovog Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo te Ministarstva poljoprivrede RH čiji su stručnjaci gostima predstavili pregled kompletnih postupaka navedenih područja.

Tijekom posjete predstavljene su dvije domaće oplemenjivačke kuće s područja Osječko – baranjske županije – Poljoprivredni institut Osijek i Agrigenetics d.o.o. s kojima su razmijenjena iskustva u zaštiti biljnih sorti.

Nakon informativnih i edukacijskih prezentacija te razmjene iskustava gosti su posjetili i sve odjele Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo i tako dobili uvid i u druge aktivnosti kao što su nadzor sjemenske i rasadničarske proizvodnje, izdavanje certifikata za sjeme i sadni materijal, laboratorijske analize i čuvanje uzoraka u banci biljnih gena.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content