Svjetski dan tla 5. prosinca

Znate li da 95 % naše hrane dolazi iz tla, da jedan prostorni metar zdravog tla može zadržati više od 250 litara vode, da zdravo tlo igra ključnu ulogu kao prirodni filtar, pročišćavajući i pohranjujući vodu dok se infiltrira u tlo, da neodgovarajuće prakse upravljanja tlom i vodom utječu na eroziju tla, biološku raznolikost tla, plodnost tla te kvalitetu i količinu vode.

Upravo se ovih činjenica valja prisjetiti baš na današnji dan – Svjetski dan tla, koji je u kalendaru Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) ubilježen 5. prosinca. Ovaj je datum odredila Opća skupština UN-a u prosincu 2013. te se Svjetski dan tla službeno obilježava od 2014. svake godine usmjeravajući pozornosti na važnost zdravog tla i zagovaranja održivog upravljanja resursima tla. Stoga, ovom jedinstvenom globalnom platformom FAO ne samo da slavi tlo, već također poziva građane diljem svijeta na veći angažman u poboljšaju zdravlja tla.

Kampanjom Svjetskog dana tla 2023. koja se ove godine provodi pod krilaticom „Tlo i voda, izvor života“ želi se podići svijest o važnosti i odnosu između tla i vode u postizanju održivih i otpornih poljoprivredno-prehrambenih sustava. Jer, opstanak našeg planeta ovisi o dragocjenoj vezi između tla i vode imajući u vidu da više od 95 posto naše hrane potječe iz ova dva temeljna izvora. Voda u tlu, vitalna za apsorpciju hranjivih tvari u biljkama, povezuje naše ekosustave. Ovaj simbiotski odnos temelj je naših poljoprivrednih sustava, ističu stručnjaci FAO-a upozoravajući kako se, suočena s klimatskim promjenama i ljudskim djelovanjem, naša tla degradiraju, stavljajući prekomjeran pritisak na naše vodne resurse. Erozija remeti prirodnu ravnotežu, smanjujući infiltraciju vode i dostupnost za sve oblike života.

Upravo je stoga ovaj dan prilika i podsjetiti na nužnost primjena prikladnih agrotehničkih mjera i metoda za očuvanje ovog dragocjenog izvora naše hrane. Prakse održivog upravljanja tlom, kao što su minimalna obrada tla, plodored, dodavanje organske tvari i pokrovni usjevi, poboljšavaju zdravlje tla, smanjuju eroziju i onečišćenje te poboljšavaju infiltraciju i skladištenje vode, podsjećaju stručnjaci FAO-a ističući kako ove prakse također čuvaju bioraznolikost tla, poboljšavaju plodnost i doprinose sekvestraciji ugljika, igrajući ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Neke od poruka ovogodišnje kampanje FAO-a za očuvanje tla možete vidjeti u galeriji ispod teksta, a više o tome na ovoj poveznici.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content