Svjetski dan sigurnosti hrane – 7. lipnja

Procjenjuje se da se svake godine 600 milijuna ljudi u svijetu (gotovo 1 od 10) razboli, a 420 000 umre zbog trovanja hranom. Upravo stoga, UN je proglasio Svjetski dan sigurnosti hrane, koji se u cijelom svijetu obilježava 7. lipnja.

Sloganom ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane: sigurnost hrane – briga svih nas, želi se ukazati na odgovornost svih dionika uključenih u lanac „od polja do stola“ te njihovu aktivnu ulogu u sustavu sigurnosti hrane.

„Lanac je onoliko jak koliko je jaka njegova najslabija karika“, ističe doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), koja je ujedno i nacionalna kontakt točka Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA)  te navodi u nastavku: „Ako kupite siguran proizvod i nepravilno ga skladištite u Vašem domu ili ako lako pokvarljiv proizvod držite npr. nakon kupnje 3 sata na suncu u automobilu, čak  i ako sustav prethodno besprijekorno  odradi svoj posao, u konačnici ćete dobiti  proizvod koji može biti štetan po Vaše zdravlje.“

Stoga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručuje: bilo da hranu prerađujete, prodajete ili pripremate, imate  važnu ulogu u njenoj sigurnosti.

Sigurnost hrane je, prema europskim istraživanjima, i najvažniji čimbenik hrvatskim građanima prilikom kupnje, a slijedi ju cijena te porijeklo hrane ( EUROBAROMETAR, 2019).

„U vremenu pandemije, koje nadam se ostavljamo iza sebe, porasla je opća svijest o važnosti poštivanja visokih higijenskih standarda, koji su ključni, ne samo za sprečavanje širenja korona virusa, već  za sigurnost hrane općenito te se nadam kako će se ta svijest zadržati na svim razinama, i dugoročno utjecati i na smanjenje pojavnosti  bolesti uzrokovanih hranom, “ zaključuje  doc.dr.sc. Dugalić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content