Svjetski dan jabuka

U srijedu, 20. listopada 2021. godine, obilježava se Svjetski dan jabuka. U svrhu poboljšanja konkurentnosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“, a upravo su jabuke prvi proizvod koji se s tom oznakom našao na policama hrvatskih trgovina. Jabuke su, kao i ostali proizvodi u sustavu kvalitete, za dobivanje spomenutog certifikata prošle preciznu i vrlo rigoroznu provjeru kojom se potrošaču garantira kupovinu proizvoda domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, a proizvođače štiti od nepoštenih trgovačkih praksi.

Također, važan preduvjet za razvoj ovog sektora je uspostava logističko-distributivnih centara za voće i povrće, koju je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Investicija u logističko-distributivne centre planirana je u dvije faze te će biti finalizirana do 2026. godine, za što je predviđeno 616 milijuna kuna.

Pogodni ekološki i klimatski uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Uz to, radi kratkih transportnih puteva jabuke se beru u optimalnoj zrelosti, a transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja ovog vrijednog voća u Hrvatskoj je strogo kontrolirana, a jabuke se uzgajaju pod strogim fotosanitarnim pravilima i pod budnim okom kontrolnih institucija. Također, hrvatski proizvođači poštuju najviše standarde sigurnosti hrane, o čemu govore i njihovi iznadprosječni rezultati utvrđeni nadzorima kvalitete i ostataka pesticida.

Procjena uroda jabuka za 2021. godinu kreće se oko 65.000 tona, pri čemu procjena uroda konzumne jabuke iznosi 49.300 tona, dok procjena uroda industrijske jabuke iznosi 15.600 tona. U razdoblju od siječnja do srpnja 2021. u odnosu na isto razdoblje 2020. godine izvoz jabuka povećan je količinski 81 %, kao i vrijednosno za čak 150 posto. Uvoz je u istom razdoblju vrijednosno smanjen 11 posto, dok je količinski povećan 16 posto.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content