Nakon zraka i vode, hrana je treća najosnovnija ljudska potreba, a pravo na hranu je jedno od osnovnih ljudskih prava, poručuje FAO ističući kako više od 2,8 milijardi ljudi u svijetu si ne može priuštiti nutritivno kvalitetnu prehranu
Pod sloganom „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“ Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) potiče obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane, 16. listopada, u više od 150 zemalja, podižući svijest o tome kako veća raznolikost hranjive hrane treba biti dostupan na našim poljima, ribarskim mrežama, tržnicama i na našim stolovima, za dobrobit svih.
Stručnjaci FAO-a ističu kako je nakon zraka i vode, hrana treća najosnovnija ljudska potreba, a pravo na hranu, uz pravo na život i slobodu, rad i obrazovanje, jedno od osnovnih ljudskih prava.
„Poljoprivrednici u svijetu proizvode više nego dovoljno hrane da nahrane globalnu populaciju, ali glad i dalje postoji. Oko 733 milijuna ljudi u svijetu suočava se s glađu zbog sve učestalijih vremenskih nepogoda, sukoba, ekonomskih padova, nejednakosti i pandemije. To najviše pogađa siromašne i ranjive, od kojih su mnoga poljoprivredna obiteljska gospodarstva, što se odražava sve većom nejednakošću među zemljama i raslojavanjem unutar njih“, upozorava FAO ističući kako si više od 2,8 milijardi ljudi u svijetu ne može priuštiti nutritivno kvalitetnu prehranu. Nekvalitetna prehrana vodeći je uzrok svih oblika pothranjenosti kao i nedostatka mikronutrijenata ali i pretilosti.
Svjetski dan hrane 2024. traži rješenja kako bi se osiguralo da svi ljudi imaju dovoljno primjeren i redovit pristup raznolikoj, sigurnoj, hranjivoj hrani, a da nitko ne bude zakinut. „Poljoprivredno-prehrambeni sustavi u cjelini osjetljivi su na katastrofe i krize, posebno na utjecaje klimatskih promjena, no istodobno generiraju zagađenje, degradiraju tlo, vodu i zrak te pridonose emisijama stakleničkih plinova i gubitku bioraznolikosti. Transformacijom poljoprivredno-prehrambenih sustava postoji veliki potencijal za ublažavanje klimatskih promjena i podržavanje mirnog, otpornog i uključivog života za sve“, zaključuje FAO, pri tome, Vlade, privatni sektor, poljoprivrednici, akademska zajednica, civilno društvo i pojedinci trebaju raditi zajedno kako bi osigurali veću raznolikost hranjive, dostupne, cjenovno pristupačne, sigurne i održive hrane kako bi se postigla sigurnost hrane i zdrava prehrana za sve. Zajedno možemo biti promjena, poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane.