Sustav kontrole hrane doprinosi zaštiti zdravlja potrošača

Okruglim stolom “Učinkovit sustav kontrole hrane u službi zaštite zdravlja potrošača“ započeo je dvodnevni program 4. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane s međunarodnim sudjelovanjem.

Umjesto u svom dosadašnjem listopadnom terminu vezanom za Svjetski dan hrane, konferencija se ove godine po prvi puta održava uz Svjetski dan sigurnosti hrane, koji se u cijelom svijetu obilježava 7. lipnja.

Konferenciju organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

„Procjena rizika porijeklom iz hrane je znanstveno utemeljena disciplina koja opisuje niz postupaka koji obuhvaćaju sve segmente od polja do stola. Svako od dionika u procesu sigurnosti hrane snosi svoj dio odgovornosti. Hrvatska je dio jedinstvenog sustava sigurnosti hrane Europske unije koja ima najrazvijeniji i najstroži sustav sigurnosti u svijetu, čime se osigurava najveća moguća razina zaštite potrošača“, istaknula je dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a i predsjednica Organizacijskog odbora. Dodala je kako u Hrvatskoj potrošači promišljaju o sigurnosti hrane čak nešto više od prosječnih stanovnika Europske unije.

„Upravo iz tih razloga Europska agencija za sigurnost hrane prošle je godine odabrala Hrvatsku u šest zemalja članica kojima je financirala kampanju „Europa bira sigurnu hranu“ kako bi potaknula dodatnu edukaciju potrošača o sigurnosti hrane i ukazala na znanost koja stoji iza sigurnosti hrane“, rekla je dr.sc. Sokolić ističući kako je prema EFSA-inoj evaluaciji, kampanju najbolje provela Hrvatska, stoga smo ove godine dobili priliku na nastavak financiranja još jedne kampanje, koja počinje ovog mjeseca.

Sudionicima su se online vezom javiti i visoki predstavnici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) Mary Kenny, FAO stručnjak za sigurnost hrane i zaštitu potrošača, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Peter Sousa Hoejskov, WHO stručnjak za sigurnost hrane i zoonoze te  Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) Didier Verloo, Voditelj Odjela za znanje, inovacije i partnerstvo.

Konferenciju je otvorila mr.sc. Tatjana Karačić, izaslanica ministrice poljoprivrede Marije Vučković, pri čemu je istaknula kako sustav sigurnosti hrane uključuje veliki broj dionika i zahvaljujući njihovoj uspješnoj suradnji imamo učinkovit sustav i možemo reći da je hrana u Republici Hrvatskoj sigurna.

 „Upravo povlačenja hrane s tržišta u sustavu brzog uzbunjivanja dokaz su dobrog funkcioniranja sustava u službi zaštite zdravlja i interesa potrošača. Zdravstveno ispravna hrana mora biti dostupna svim ljudima u svakom trenutku, i fizički i ekonomski. Ministarstvo poljoprivrede kao jedno od nadležnih tijela u području politike sigurnosti hrane ima i strateški cilj osigurati zdravstvenu ispravnost hrane potrošačima u Republici Hrvatskoj. U proceduri je donošenje tri zakona – Zakon o hrani, Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima i Zakon o zdravlju životinja, koji bi trebali stupiti na snagu do kraja godine“, najavila je mr.sc. Karačić. Navela je kako je ove godine za monitoringe u području sigurnosti hrane, koje koordinira i financira Ministarstvo poljoprivrede, izdvojeno 24 milijuna kuna.

Ove se godine Svjetski dan sigurnosti hrane širom svijeta obilježava pod sloganom „Sigurnija hrana – bolje zdravlje“, a u okviru ove konferencije mu je posvećen okrugli stol s temom “Učinkovit sustav kontrole hrane u službi zaštite zdravlja potrošača“ na kojem su sudjelovali predstavnici nadležnih tijela u ustavu sigurnosti hrane, velikih i malih subjekta u poslovanju s hranom te medija, kako bi se dobio cjelovit pregled stanja sustava sigurnosti hrane te izazova s kojima se susreću njegovi dionici.

Raspravu je moderirao poznati hrvatski novinar Andrija Jarak a panelisti su, uz ravnateljicu HAPIH-a dr. sc. Darju Sokolić bili: mr. sc. Tatjana Karačić, dr.vet.med., ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede RH, prim. Vera Katalenić Janković dr.med. iz Ministarstva zdravstva RH, Ružica Vazdar, načelnica Sektora sanitarne inspekcije Državnog inspektorata (DIRH), Gordan Jerbić, načelnik Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane DIRH-a, Branka Butković, rukovoditeljica sustava upravljanja Ledo plus d.o.o.; Martina Završki, vlasnica restoran zdrave prehrane Špajz, te Vedran Stapić osnivač i vlasnik portala za poljoprivredu Agroklub.

Sudionici panela su pojasnili funkcioniranje sustava sigurnosti hrane i provođenje kontrola hrane u okviru nadležnih institucija, ali i iz pozicije proizvođača.

„Kontrola hrane se provodi svakodnevno. Važno je imati pod kontrolom svaki korak u proizvodnji. Ovdje moram istaći odličnu suradnju sa svim institucijama i velikom većinom subjekata u poslovanju s hranom, i svatko je u svom segmentu posla vrlo odgovoran. Mislim da smo puno napravili i očekujem samo još poboljšanje sustava“, rezimirala je panel raspravu Ružica Vazdar.

Gordan Jerbić je podcrtao da je sustav sigurnosti i kontrole hrane u RH na zavidnom nivou, što su potvrdile i brojne inspekcije koje dolaze iz EU-a i iz SAD-a, Kanade i drugih zemalja. „Naši se proizvođači svakim danom sve više unaprjeđuju u području sigurnosti hrane i nadam se da će naše inspekcije imati sve manje intervencija za povlačenje i opoziv proizvoda“, rekao je Jerbić.

Sustav je dobro uspostavljen, rekla je Karačić, i navela kako se provodi 50.000 laboratorijskih analiza godišnje.

Dr. sc. Sokolić je pojasnila propisane korake sustav procjene rizika i važnost prikupljanja podataka na nacionalnoj razini koja provodi HAPIH-a. Procjena izloženosti riziku varira od države do države jer su različite prehrambene navike stanovništva. „Različita je učestalost konzumiranja određene hrane i po regijama. Za to su nam ključni podaci istraživanja o prehrambenim navikama koje provodimo. Upravo završavamo jedno takvo istraživanje u kategoriji dojenčadi i djeci do devet godina, a sljedeće godine na populaciji od 10 do 75 godina“, istaknula je ravnateljica Sokolić. Potvrdila je i aktivnosti praćenja novih rizika u nastajanju, kao što su i mikro i nanoplastika, te rad na preporukama za pravilnu prehranu kao i nužnost usmjeravanja istraživanja zbog klimatskih promjena.

„Važna je preventivno djelovanje, jer se veliki broj bolesti, čak 40 % onkobolesti, može spriječiti. Zadatak svih nas je smanjiti količinu rizika koje utječu na zdravlje, pa i one koje unosimo hranom, ne bi li tako sačuvali zdravlje stanovništva“, rekla je prim. Vera Katalinić Janković.

Percepcija o hrani se mijenja, mišljenja je Stapić, i ljudi u Hrvatskoj mogu mirno spavati što se tiče sigurnosti hrane, no potrošači, kaže, moraju biti svjesni da ne biraju samo na izborima nego i na policama. „Volio bih da je veća pažnja okrenuta na domaći proizvod, i u izboru potrošača i kod donošenja odluka budućih propisa“, rekao je Stapić.

Martina Završki je kaže, teže dolazila do informacija kad je pokretala privatni biznis, no to ju  nije obeshrabrilo jer je željela proizvoditi kvalitetnu hranu. I u tome je uspjela! Pobjednica je akcije „Startaj Hrvatska“ i uspješno se bori sa svim izazovima. „Htjela sam pokazati da je zdrava hrana ljudima jako bitna. Danas je informacija dostupnija nego kad sam ja pokretala posao“, zaključila je Završki.

„Svijest o sigurnosti hrane i širenja znanja je izuzetno važna. U sustavu upravljanja sigurnosti hrane puno je subjekata koji su odgovorni, ne samo subjekata u poslovanju s hranom nego i krajnjih potrošača koji trebaju imati informacije i znanje kako koristiti proizvod, koje su u njemu opasnosti i kako ih spriječiti, čemu svakako doprinose i ove konferencije i edukacije, istaknula je Branka Butković.

Konferencija traje dva dana tijekom kojih će stručnjaci i znanstvenici iz zemlje i inozemstva predstaviti široki spektar tema koje obuhvaćaju različite aktivnosti potrebne za kvalitetnu procjenu rizika od opasnosti u hrani, čime se željela podići svijest o multidisciplinarnom pristupu koji sigurnost hrane zahtijeva.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content