Sudionici međunarodne DAFM ljetne škole posjetili pokušalište HAPIH-a u Donjoj Zelini

U sklopu ljetne škole DAFM Summer School 2024. (Danube AgriFood Master diplomski studij) dvadesetak je studenata sveučilišta iz Češke, Poljske, Njemačke, Austrije, Meksika, Bliskog i Dalekog istoka, bilo u petodnevnom posjetu Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon višednevnih predavanja o aktualnim temama suvremene poljoprivredne proizvodnje, studenti su imali prilike posjetiti i pokušalište Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Centra za voćarstvo i povrćarstvo, u Donjoj Zelini gdje su dobili uvid u izazove s kojima se uslijed klimatskih promjena suočava hrvatsko voćarstvo.

Tako su na pokušališu, između ostaloga, mogli vidjeti različitost istih sorti pojedinih voćnih vrsta cijepljenih na različite podloge (trešnja), suvremeni nasad šljive kao i banku biljnih gena jabuke, šljive i kruške. Kroz nasad ih je proveo prof. dr. sc. Ante Biško, koji je bio voditelj nekadašnjeg Zavoda za voćarstvo u sklopu kojega je i nastalo pokušalište u Donjoj Zelini. Bilo je razgovora o klimatskim promjenama, njihovom utjecaju na sve kontinentalne voćne vrste i važnosti očuvanja biljnog genetskog materijala kojeg imamo.

S novijim pokusima i aktualnim projektima Centra za voćarstvo i povrćarstvo HAPIH-a studente je upoznao voditelj pokušališta Danijel Čiček. Zadovoljni dobivenim informacijama i svim viđenim, puni pozitivnih dojmova anketirani studenti su posjet ocijenili izuzetno korisnim.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content