Studenti Veleučilišta u Karlovcu posjetili HAPIH-ov Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda

Studenti druge godine prijediplomskog studija prehrambena tehnologija Veleučilišta u Karlovcu, u sklopu predmeta Kemija i fizika mlijeka, 23. svibnja 2023. godine posjetili su Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u Križevcima. Tom su se prigodom upoznati s djelatnostima Agencije, poslovima Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda, te radom Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka i Središnjeg laboratorija za kontrolu stočne hrane i meda. Studenti su upoznati sa Sustavom kontrole kvalitete mlijeka u Republici Hrvatskoj, kako je organizirano uzorkovanje uzoraka mlijeka kod proizvođača mlijeka, načinom dopreme uzoraka mlijeka do laboratorija, načinom zaprimanja i identifikacije uzorka mlijeka, te metodama i provođenjem laboratorijskih ispitivanja uzoraka mlijeka.

Studenti su također posjetili i Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane u kojem se provodi kontrola kvalitete meda i ispitivanje stočne hrane na sadržaj hranjivih tvari i prisutnost mikotoksina. Osim za osobne potrebe korisnika, u laboratoriju se ispituje i med pčelara korisnika znaka „Med hrvatskih pčelinjaka“, s ciljem potvrde kvalitete meda u okviru neobveznog sustava označavanja meda koji provodi HAPIH. Osim navedenih laboratorijskih ispitivanja, ovaj laboratorij jedinstven u Hrvatskoj po utvrđivanju bređosti krava, ovaca i koza iz uzoraka mlijeka.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content