Stručnjaci HAPIH-a u radnom posjetu bugarskom Centru za procjenu rizika u lancu

Na poziv bugarskog Centra za procjenu rizika u lancu prehrane (RACFC) djelatnici HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane dr. sc. Dražen Knežević, direktor sektora za sigurnost hrane u HAPIH-u i dr. sc. Brigita Hengl sudjelovali su u dvodnevnom radnom posjetu Bugarskoj, tijekom kojeg su nazočili 16. konferenciji Bugarskog EFSA Focal Point-a, te održali radni sastanak s predstavnicima RACFC-a. Ova posjeta predstavlja nastavak suradnje HAPIH-a i RACFCH-a koja je započela u proljeće 2023. godine.

Na početku konferencije, koja se pod nazivom „Znanost. Odgovornost. Sigurnost.“ održala 16. svibnja 2024. godine u Sofiji, sudionike je pozdravio Deyan Stratev, zamjenik ministra za poljoprivredu i hranu, te Koycho Koev , direktor RACFCH-a, a čestitkom se sudionicima konferencije obratila ministrica zdravstva dr. Galya Kondeva. Na konferenciji je bilo prisutno stotinjak sudionika uglavnom iz bugarskih institucija koje se bave hranom. Posebni gosti bili su dr. sc. Dražen Knežević i dr. sc. Brigita Hengl iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane. U ime EFSA-e online je sudjelovala dr. sc. Francesca Bladinelli predstavljajući najnovije informacije o mogućnostima cijepljenja protiv ptičje gripe. Glavni cilj konferencije bilo je iznošenje najaktualnijih znanstvenih dostignuća na području sigurnosti lanca prehrane i javnog zdravlja. U sklopu konferencije održana su predavanja vezana uz koncept “Jednog zdravlja” u okviru kojih je dr. sc. Brigita Hengl održala predavanje „One Health aktivnosti koje se provode u Hrvatskoj“. Održana je i poster sekcija s 22 prezentirana postera. Konferencija je završila izlaganjem Koycho Koeva, direktora RACFC-a, koji je predstavio glavne aspekte svojih aktivnosti, fokusirajući se na najnoviji razvoj RACFC-a u području razmjene znanstvenih informacija i publikacije elektroničkog časopisa Bulgarian One Health Journal (https://www.onehealthjournal.eu/.)

Sljedećeg dana održan je u prostorijama RACFC-a radni sastanak predstavnika HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane i domaćina. Na radnom sastanku, Nevena Petrova, zamjenica direktora RACFC-a, istaknula je područje biljnog zdravstva i pesticida, nove genetske tehnike, afričku svinjsku kugu i influencu ptica, te nove kontaminante, kao potencijalne zajedničke teme otvorene za daljnju suradnju. Rezultate procjene rizika za kemijske kontaminante u hrani predstavila je Svetlana Savova, glavni stručnjak u RACFC-u. Dr. sc. Dražen Knežević, direktor sektora za sigurnost hrane u HAPIH-u, održao je predavanje o rangiranju rizika kemijskih kontaminanata u Hrvatskoj, te pozvao domaćine da posjete HAPIH i praktično se educiraju o metodologiji rangiranja rizika koju koristi Hrvatska. Predstavnici RACFC-a izrazili su želju za dolaskom u Hrvatsku i nastavku suradnje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content