Stručnjaci HAPIH-a sudjelovali na međunarodnoj radionici ocjenjivača vanjštine krava simentalske pasmine goveda

U Edukacijskom centru Triesdorf (Njemačka) od 29.-30. rujna 2021. godine održana je međunarodna radionica ocjenjivača vanjštine krava simentalske pasmine goveda tzv. „Exterieur grupa“ koju je organizirao Europski saveza uzgajivača simentalske pasmine goveda. Na radionici je sudjelovalo 20-tak ocjenjivača iz osam europskih zemalja, a ispred Hrvatske stručnjaci Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Ivica Grgičin bacc. ing. agr. i Josip Crnčić struč. spec. ing. agr.

Program radionice radne grupe „Exterieur“ je započeo praktičnim radom na farmi Edukacijskog centra Tiersdorf. Tu su ocjenjivači ocijenili ukupno pet krava simentalske pasmine s jednim, dva i tri teljenja. Kako bi se mogla napraviti brza i kvalitetna analiza ocijenjenog, linearna ocjena vanjštine je obavljena putem on-line aplikacije Fleckscore pomoću pametnih telefona. Na farmi je osiguran WI-FI te su podaci nakon ocjene od strane sudionika poslani na određenu e-mail adresu nakon čega se vršila usporedba ocjena. Teoretski dio radionice nastavljen je u poslijepodnevnim satima gdje je napravljen kratak pregled dosadašnjih rezultata ocjene vanjštine DE–A–I–CZ, genetski trendovi u ocjeni vanjštine i korelacije ocjena vanjštine s dugovječnosti krava.

Drugog dana se u teoretskom dijelu radionice raspravljalo o posljedicama uvođenja „Singl step“ metode izračuna uzgojnih vrijednosti na rezultate genomskih testova. U drugom praktičnom dijelu je napravljena evaluacija ocjena svih sudionika, te je izvršeno usklađivanje pojedinih svojstava vanjštine među sudionicima radionice.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content