Stručna podrška HAPIH-a berbi Stare masline u Kaštel Štafiliću

Ovogodišnja berba zaštićenog spomenika prirode – Stare kaštelanske masline obavljena je u četvrtak 9. studenog 2023. god. Tradicionalno, berbu organizira Društvo Bijaći u suradnji s Gradom Kaštela, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Javnom ustanovom More i krš, Udrugama „Mastrinka“ i „Šušur“, TZ Kaštela, Muzejom Grada Kaštela te SŠ Braća Radić.

Stara maslina, unatoč iznimnoj starosti od oko 1500 godina, i dalje redovito plodonosi. Berba je započela u jutarnjim satima postavljenjem mreža oko stabla, a potom su se ručno i tresačem brali plodovi. Plodovi s najviših dijelova stabla pobrani su pomoću dizalice i djelatnika Vlastitog pogona Grada Kaštela i DVD Kaštela. Javna ustanova More i krš organizirala je prigodnu radionicu za učenike Osnovne škole Bijaći, a djelatnici Srednje škole Braća Radić pripremili su slastice za sve prisutne.

Nakon berbe, obavljena je i preventivna zaštita masline od bolesti, koju su obavili djelatnici CIAN d.o.o. I berba i preventivna zaštita stare masline obavljene su uz stručnu podršku djelatnika Centar za voćarstvo i povrćarstvo HAPIH-a. 

Više o berbi možete pronaći na ovoj poveznici.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content