Sredozemna voćna muha: Provedba Akcijskog plana je na snazi!

Provedba Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve (2018.- 2021.), ali i novosti koje očekujemo u 2020. godini, vezano za fotosanitarni sektor, bile su teme današnjeg sastanka koji je održan u Metkoviću.

Sastanak su održali predstavnici  Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Državnog inspektorata s predstavnicima županija, gradova i općina s područja doline Neretve, na kojem su  svi sudionici sastanka podnijeli izvješće o poduzetim aktivnostima zainteresiranim dionicima s neretvanskog područja.

„Uzgoj agruma u poljoprivredi Republike Hrvatske zauzima vrlo važno mjesto, posebno u ovom području. Pratimo situaciju na terenu i temeljem rezultata Programa posebnog nadzora, koji se provodio od 2001. – 2014. godine, utvrđena je velika rasprostranjenost sredozemne voćne muhe te je zaključeno da će, ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere, ona poprimiti razmjere epidemije,“ istaknuo je uvodno na sastanku  ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc. dr.sc. Krunoslav Dugalić.

Kao odgovor na detektirani problem, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je 2018. godine Akcijski plan kojim se određuju sve aktivnosti koje je potrebno poduzeti, kao i nadležnosti i odgovornosti provoditelja Plana, a čija sustavna provedba  ima u vidu suzbijanje te u konačnici  iskorjenjivanje sredozemne voćne muhe.

„Da bi stigli pravovremeno na cilj potrebno je u svakom trenutku biti siguran, ne samo da nismo skrenuli s planiranog puta, već i jesu li se dogodile vanjske  okolnosti zbog kojih je potrebno promijeniti  ili modificirati odabranu rutu, ali i jednako važno: kakvo nam je prolazno vrijeme. Upravo stoga, ovi koordinacijski sastanci su iznimno važni,“ naglasio je doc.dr.sc. Dugalić, ujedno jedan od članova Upravljačkog tima provedbe Akcijskog plana, ističući kako je nužno da provedba bude: brza, učinkovita, dosljedna i usklađena.

 „Nakon objedinjavanja izvješća, održat ćemo još jedan uži  sastanak na ovu temu te sukladno zaključcima sa sastanka, a ukoliko se pokaže potreba, pristupit će se i  izmjenama Akcijskog plana. “  naglasio je pomoćnik ministrice poljoprivrede, doc.dr.sc. Krunoslav Karalić te zaključio u nastavku:

„S ciljem unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede, zajedno sa Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu,  provodit će i nadalje sve potrebne aktivnosti u nastojanju da otkloni sve eventualne fitosanitarne rizike koje sa sobom nose štetne bolesti i organizmi u poljoprivrednoj proizvodnji.“

Na sastanku je bilo riječi i o novom Zakon o biljnom zdravstvu i novostima vezanim uz biljnu putovnicu, kao i izmjenama Pravilnika o stavljanju na tržište reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih za proizvodnju voća, a koje se najavljene za 2020. godinu.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content