Špiček i HAPIH pokazali kako se uz pravila sigurnosti od ostataka hrane spravljaju ukusna jela i smanjuje bacanje

U organizaciji osječkog komunalnog poduzeća Unikom, uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te drugih partnera, među kojima i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), u osječkom Gospodarskom centru 25. i 26. travnja održava se prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest.

Festival se odvija u tjednu kada se obilježava Dan planeta Zemlje, a kroz bogat program s brojnim interaktivnim radionicama ističe edukaciju i podizanje svijesti građana, i to već od vrtićke dobi, kao bitan čimbenik uspješnog gospodarenja otpadom, uključujući i otpad od hrane.

U atraktivnom ali prvenstveno poučnom gastro showu s poznatim chefom Tomislavom Špičekom, koji je zarobio pažnju brojnih posjetitelja, sudjelovala je i stručna savjetnica iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane, Vlatka Buzjak Služek. Govorila je o pravilima sigurnosti hrane kojih se treba pridržavati prilikom pripreme obroka te ukazala na važnost iskorištavanja ostataka hrane kako bi se smanjilo njezino bacanje.

Sudionici su imali priliku promatrati kako chef Špiček s učenicima Ugostiteljsko-turističke škole Osijek priprema ukusna jela od ostataka hrane pazeći na pravila sigurnosti i higijene hrane.

Da se iskorištavanjem ostataka hrane može smanjiti njezino bacanje, pravilnim skladištenjem, temeljitom termičkom obradom i održavanjem higijene u kuhinji smanjiti rizik trovanja hranom, samo su neke od tema o kojima su, uz degustaciju, prisutni mogli više čuti.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content