Sokolić: Hrvatska su vina istinska životna radost

Prošlog je vikenda u Višnjanu održano peto izdanje Međunarodnog festivala pjenušca čijim je šampionom proglašen Misal Istra vinarije Misal, odnosno Pjenušaca Peršurić. Ovaj pjenušac, proizveden iz tri različite berbe i s tri različite tehnologije, najbolje je ocijenjen u konkurenciji 39 uzoraka pristiglih na ovogodišnji festival. Da vina iz godine u godine podižu ljestvicu kvalitete potvrdile su i ocjene stručnog žirija koji je dodijelio četiri zlata, devet srebra i dvije bronce pjenušcima proizvedenim charmat metodom te 21 zlato i dva srebra onima klasične metode.

Otvarajući ovu jubilarnu manifestaciju doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), je slikovito istaknula kako su hrvatska vina istinska životna radost. Posebno raduje činjenica da je, prema podacima Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo HAPIH-a koji izdaje rješenja za stavljanje vina na tržište, u posljednjih 15-ak godina proizvodnja pjenušaca u uzlaznoj je putanji.

– Tako smo 2010. godine, dok još nismo bili u EU-u, imali samo 14 registriranih proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj, a na tržište je stavljeno oko 2.400 hektolitara pjenušaca. Danas je to tri puta više. Ukupna količina koja je u prošloj godini stavljena na tržište je oko 7.800 hektolitara vina ove kategorije“, rekla je ravnateljica Sokolić ističući kako je prednjači upravo Istarska županija koja je na tržište plasirala oko 2.600 hektolitara, a slijedi ju Osječko-baranjska županija. 

Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, je naveo da u ovoj županiji danas više od 35 vinara proizvodi više od 75 pjenušavih vina.

– Pjenušce radimo skoro od svih sorti ili od svih mješavina sorti grožđa u Istri, a veliki dio toga moramo zahvaliti i Đordanu Peršuriću koji je još devedesetih godina prošlog stoljeća, kao ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču pokrenuo proizvodnju pjenušaca u Istarskoj županiji, istaknuo je pročelnik Pinzan dodajući da bez struke i takvih inicijativa danas ne bi imali ovako raskošnu ponudu pjenušaca.

Mario Bratulić, izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ovom je prigodom poručio je da je Višnjan zavičaj i istarskih i hrvatskih vina s više od dvadesetak proizvođača vina na malom prostoru.

Na ovogodišnjem se Međunarodnom festivalu pjenušca s više od šezdeset etiketa pjenušaca predstavilo 28 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.

Izvor foto: Ustupljene fotografije

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content