Sjemenari razgovarali o aktualnostima u sektoru

Mogućnosti potpora, stanje tržišta i unaprjeđenje sektora sjemenarstva, bile su teme sastanka kojeg je s predstavnicima udruge „Hrvatsko sjeme“ u četvrtak (9. ožujka 2023.) održala ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nazočnosti ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandre Zokić, djelatnika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te drugih suradnika.

Predstavnici Udruge su se osvrnuli na aktualnosti u ovom sektoru, te, između ostaloga,  pozdravili Pravilnik o doradi sjemena s poljoprivrednog gospodarstva, ocijenivši ga kao veliki napredak.   

Sjemenarstvo će i dalje biti u fokusu mjera i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, a pomoć sektoru će se nastaviti uz nove ciljane potpore u funkciji unaprjeđenja ove proizvodnje, potvrdila je ministrica Vučković i podsjetila kako je ovaj sektor u okviru novog Strateškog plana uvršten u proizvodno vezane potpore, u cilju povećanja prihoda poljoprivrednika i otpornosti proizvodnje na sve izraženije klimatske promjene.

Također, sagledat će se mogućnosti nastavka provedbe gotovo milijun eura vrijednog Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Istaknuta je i provedba Programa sufinanciranja analize sjemena soje na prisutnost genetski modificiranih organizama, koji omogućava označavanje hrvatske sjemenske soje oznakom „slobodna od GMO-a” i tako poljoprivrednim proizvođačima olakšava odluku pri kupnji, a za koji je u 2023. i 2024. osigurano 62 tisuće eura godišnje. 

Izvor naslovne foto: Ministarstvo poljoprivrede

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content