Šampionsko zvono oko vrata krave Elene Božidara Domitrana

Šampionskim je zvonom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu okićena petogodišnja krava Elena (HR 0201046272) vlasnika Božidara Domitrana iz Martinšćine (Krapinsko-zagorska županija), ukupna pobjednica 29. Državne stočarske izložbe na Jesenskom međunarodnom poljoprivrednom bjelovarskom sajmu. Izabrana je u finalnom krugu između prvakinja tri kategorije – krave s jednim, s dva i krave s tri teljenja, njene kategorije.

„Svaka nagrada puno znači. Dobiti u Bjelovaru šampionsko zvono je prestiž! A ovo mi je drugo zvono!“, ponosno kaže Božidar koji posljednja dva desetljeća drži konstantan broj krava na farmi, oko 70 grla, i ne misli odustati. Hranu za stoku proizvodi na 50 vlastitih i još 70 hektara u najmu. No ključ uspješnog uzgoja po njemu je prvenstveno genetika a potom hranidba.

„Držim se preporuke sparivanja koje mi daju stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Bikovi su testirani, njemačke i austrijske genetike“, kaže vlasnik šampionskog grla i dodaje da Elena daje više od 10.000 litara mlijeka godišnje.

„Ovo je krava za budućnost. Ona je sve što kod krave simentalske pasmine ove starosti tražimo. Jako, jako dobra krava, koja ima top liniju, jako dobre noge i jako dobro vime“, pojasnio je svoju odluku sudac Georg Steiner iz štajerske uzgojne organizacije Rinderzucht Steiermark.  

Šampionsko zvono Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao i šampionsku lentu te nagrade sponzora uručili su dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, dr.sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, izv. prof.dr.sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a te dr.sc. Zdenko Ivkić, voditelj Centra za stočarstvo HAPIH-a te predstavnici sponzora.

Proglašeni su i šampioni ostalih izložbi.

Tako je na izložbi konja šampion u lipicanskoj pasmini kobila 107 MIMA XXV Anite Perić iz Garešnice.

Šampionsko grlo izložbe svinja je nerast PB 053-64/40 durok pasmine posjednika Mladena Čižmešinkina iz Novog Virja.

Šampionsko grlo izložbe ovaca u kolekciji izvornih i ugroženih pasmina je ovan (HR 331104689) pasmine lička pramenka čija je vlasnica Matea Mihalić iz Ladvenjaka, Karlovac.

U kategoriji ostalih inozemnih pasmina šampionsko grlo je Merinolandschaf ovan (HR 931473750) Đurđe Cindrić iz Nove Gradiške.  

Kao i svake godine, zadatak ocjenjivanja najboljih grla u svakoj kolekciji izložbenih domaćih životinja pripao je Povjerenstvu za ocjenu grla. Povjerenstva su se sastojala od uvaženih profesora s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, fakulteta Agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Ministarstva poljoprivrede te cijenjenih kolega iz uzgojne organizacije Rinderzucht Steiermark iz Austrije.

Neku budući suci mogli bi biti i studenti Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomskog fakulteta u Zagrebu te Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, koji su se na ovogodišnjoj izložbi okušali u ocjenjivanju vanjštine krava. U ovom je poučnom ogledu pobijedila križevačka ekipa – Marijana Pleš i Mario Moharić.

Poredak svih ostalih nagrađenih životinja 29. Državne stočarske izložbe u Gudovcu možete vidjeti ovdje

a ugođaj 29. Državne stočarske izložbe doživjeti „šetnjom“ kroz galeriju u nastavku.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content