Šampionsko zvono HAPIH-a simentalki Neli

„Sve krave su lijepe, dobre, ali uvijek ima onih posebnih. Komentirao sam s kolegama sucima, da se ova krava pojavi na nacionalnoj izložbi u Njemačkoj svi bi oduševljeno rekli – kakva prekrasna krava! Ovakvu kravu trebate u štali! Evo što je potrebno za uspješan uzgoj – motivirani farmer, dobra uzgojna organizacija i dobra genetika!“, rekao je Georg Steiner, sudac iz Austrije, proglašavajući šampionsko grlo jubilarne 30. Državne stočarske izložbe u Gudovcu pred prepunom aukcijskom dvoranom posljednjeg dana jesenskog bjelovarskog sajma.

Šampionka je, kao što je uobičajeno, odabrana među prvonagrađenim u sve četiri kolekcije krava simentalske pasmine, no ovogodišnja je posebnost što je ovu prestižnu titulu osvojila prvotelka, koja je zapravo na početku svoje životne proizvodnje. 

„Presretni smo što imamo vrhunsko grlo, što je potvrdilo i ovo zvono!“, uzbuđeno je izjavio Dušan Rajaković koji je predvodio šampionku Neli tijekom ocjenjivanja. Njihovo se obiteljsko gospodarstvo proizvodnjom bavi već godinama, a sve mlijeko prerađuju u sir koji, kažu zadovoljno, prodaju bez problema. „Ova je krava oko 180 dana u laktaciji. Trenutno imamo oko 18 krava u štali, a sveukupno 40-ak goveda. Ovo je po nama optimalan broj i ne mislimo se za sada proširivati“, zaključuje Dušan zadovoljan svojom stabilnom proizvodnjom.

Tradicionalno šampionsko zvono i lentu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kravi Neli dodijelio je prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a, a posjednici Dušanki Rajaković iz Predavca (Bjelovarsko-bilogorska županija) prigodnu Diplomu uručio je Davor Pašalić, savjetnik ravnateljice za stočarstvo.
Osim šampionskog grla simentalske izložbe krava, proglašeni su i šampioni lipicanske izložbe, kolekcije hrvatskih izvornih pasmina ovaca, kolekcija inozemnih pasmina hrvatski uzgoj te po prvi puta izložbe peradi.
Prvonagrađena grla u tri kolekcije lipicanske pasmine ušla su u izbor za titulu šampiona, koju je osvojila kobila 667 ZENTA XVII vlasnika Slavka Maroševića iz Tisovca (Brodsko-posavska županija). Šampionsko grlo kolekcije Hrvatske izvorne pasmine je ovan HR 631930599 vlasnika Maria Frketića dok je šampion u kolekciji inozemnih pasmina hrvatskog uzgoja ovan HR 931473750 vlasnice Đurđe Cindrić. Šampion izložbe peradi je pijetao crno zlatni soj pasmine kokoš hrvatica, (matični br. 28621, kataloški br. 250) posjednika Anđelka Peteka.

Odabir najboljih grla u svakoj kolekciji te naposljetku ocjenu šampionskih grla dali su priznati domaći i inozemni suci i stručnjaci. Zanimljivo je kako su se u ocjenjivanju vanjštine krava okušali i mladi ocjenjivači – studenti srodnih fakulteta, veleučilišta i srednjih škola. Najvještiji su bili Luka Malenica i Matija Imbriovčan, studenti Agronomskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu, drugo je mjesto pripalo ekipi Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a slijedili su ih Srednja gospodarska škola Križevci i Veleučilište u Križevcima.
Pobjednike svih kategorija možete pogledati ovdje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content