„Samoborski bermet“ – prvo aromatizirano piće na bazi vina sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla

Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, kao nadležno tijelo za sustavnu kontrolu vina i proizvoda od vina na hrvatskom tržištu, nedavno je izdao i prve certifikate za aromatizirane proizvode od vina sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla za „Samoborski bermet“.

Samoborski bermet je aromatizirano piće na bazi vina, gorko-slatkog okusa upotpunjeno okusom suhog voća, tradicijom i podrijetlom vezano uz grad Samobor. Kao profinjeni aperitiv tradicionalan je početak slijeda uživanja u hrani, ili pratnja druženjima, pripremljen po strogo čuvanim receptima obitelji koje ga proizvode.

Ministarstvo poljoprivrede je 22. ožujka 2017. godine odobrilo specifikaciju proizvoda za postojeću oznaku zemljopisnog podrijetla aromatiziranih proizvoda od vina: „Samoborski bermet“, čime postaje jedini zaštićeni aromatizirani proizvod od vina u Republici Hrvatskoj.

Tradicija proizvodnje duga je više od 200 godina, prema podacima iz Muzeja Grada Samobora i privatnoj arhivi obitelji Filipec. U svojim počecima pripreman je kao lijek za želudac, na što nas upućuje i pisani dokument iz priručnika ljekarnika samoborskog franjevačkog samostana iz 1755. godine, u kojem nalazimo recepte za Specijalno aromatizirano vino s većinom sastojaka od kojih se spravlja bermet, naveden i u dokumentu „Propisnik i cienik“ o trošarinama općine Samobor iz 1868. i 1877. godine. Početkom 20. stoljeća bermet je bio uobičajen dio kućne proizvodnje alkoholnih pića, te ga spominje i učitelj Milan Lang u znamenitoj etnografskoj monografiji  „Samoborski narodni život i običaji“.

Tom tradicijom građen, utkan je u tkivo grada Samobora kao jedinstveni i autohtoni proizvod današnjice.

Tajni sastojci originalnih receptura

Ovo aromatizirano piće na bazi vina ima minimalno 11,5 % vol stvarnog alkohola, min. 20 g/l ekstrakta bez šećera, 140 – 230 g/l reducirajućeg šećer, min. 4 g/l ukupne kiselosti. Intenzivne je rubinsko crvene boje s iskričavim notama. Prvi dojam u strukturi mirisa upućuje na herbalne note kojima dominira pelin. Miris je intenzivan, naglašen, postojan i karakterističan za proizvod. Specifičnost Samoborskog bermeta je slatko-gorki okus.

Originalne recepture bermeta čuvane su tajne obitelji proizvođača koje se prenose generacijama i time obogaćuju paletu uživanja u njima, jer svaki proizvođač ima jedinstven proizvod upravo zahvaljujući tim tajnim sastojcima.

Glavna sirovina u proizvodnji Samoborskog bermeta su grožđe i vino, pri čemu omjer vina i ostalih sastojaka iznosi 70:30. Odležavanje mora trajati minimalno tri mjeseca u drvenim bačvama zapremine 150 – 350 litara.  

Samoborski bermet se tradicionalno proizvodi od crnih sorata vinove loze: Frankovka, Portugizac, Kavčina crna, Zweigelt, Pinot crni i Dornfelder uz mogućnost dodatka bijelih sorata vinove loze: Graševina, Kraljevina i Rajnski rizling.

Područje uzgoja vinove loze za proizvodnju Samoborskog bermeta su regije Zapadna kontinentalna Hrvatska i Istočna kontinentalna Hrvatska, a 10 % grožđa za proizvodnju vina kao glavne sirovine u proizvodnji mora potjecati iz vinogorja Samobor.

Sustavna kontrola

Kako bi uživatelji ove tradicijske delicije bili sigurni da proizvod odgovara navedenim karakteristikama,  pobrinut će se Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, kao nadležno tijelo koje obavlja sustavnu kontrolu aromatiziranih proizvoda od vina. Godišnje potvrđivanje sukladnosti obavlja se u sklopu redovnog postupka izdavanja rješenja za stavljanje u promet aromatiziranih proizvoda od vina, na temelju odredbi važećeg Zakona o vinu i provedbenih propisa.

Zadovoljavanjem svih tih kriterija proizvođači za aromatizirane proizvode od vina sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla trebaju navesti izraz „zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla“ (ZOZP) i naziv proizvoda „Samoborski bermet“, koja se može označiti simbolom Europske unije.

Tu zahtjevnu i cijenjenu oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla na europskoj razini za sada nose dva proizvođača s područja grada Samobora.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content