Sadnjom spomen loze otvorena 32. Sabatina

Sadnjom spomen loze ispred hotela Olympia u Vodicama 4. studenog započela je ovogodišnja Sabatina, 32. međunarodni susret vinogradara i vinara koju su organizirali Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika i Grada Vodica, te visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

Pozdravljajući okupljene sudionike u ime organizatora, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov je istaknuo kako i u pandemijskim izdanjima Sabatine nije došlo do smanjenja broja prijavljenih uzoraka, a ove ih je godine 395.

„Raduje me činjenica da u kategoriji mladih vina imamo 116 uzoraka, najviše do sada, i da su ti uzorci od povjerenstava istaknuti kao najkvalitetniji do sada, s obzirom na vinogradarski godinu. To ističem jer je Sabatina kondenzat prostora i vremena, i kad radimo analize što je to Sabatina napravila, onda vidimo da je 80 posto od popisa što tišti vinogradare i vinare ostvareno, uz jasne pokazatelje da je to brže postignuto, da smo ubrzali provedbu potrebnih mjera“, rekao je Ljubenkov.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek je istaknuo kako Sabatina spaja vinogradare, vinare, znanost i politiku i sve koji doprinose razvoju vinogradarstva i vinarstva kao jedne od sastavnice identiteta ne samo Dalmacije, nego i čitavog hrvatskog naroda. 

„Čestitam na tome i želim da nas Sabatina okuplja i spaja još dugi niz godina, ne samo kako bismo pogledali u prošlost, što je bilo u protekloj godini, nego i pogledali u budućnost, što nas još čeka, koji su izazovi pred nama i što moramo odraditi da bismo bili kvalitetniji i uspješniji. A na nama u Vladi, u Ministarstvima, je stvoriti preduvjete i mogućnosti za to“, kazao je Tušek i dodao kako je Ministarstvo poljoprivrede završilo Strateški plan Zajedničke poljoprivrede politike koji će otvoriti mogućnost za planiranje i financiranje programa i projekata kako regionalne samouprave tako i poljoprivrednih proizvođača. Vinska omotnica je sada u sastavu Strateškog plana koji je Europska komisija odobrila i već s početkom iduće godine financijska sredstva će biti na raspolaganju. Kao posebno važno istaknuo je da su financijska sredstva za mlade poljoprivrednike, pa tako i mlade vinogradare i vinare, znatno povećana u odnosu na prethodno razdoblje. 

O aktualnom stanju vinogradarstva i vinarstva, provjeri sukladnosti u proizvodnji vina terenskim kontrolama vinogradarsko-vinarskih nadzornika te označavanju vina na tržištu okupljene su sudionike skupa informirali djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), jednog od znanstveno-stručnih suorganizatora Sabatine.

Otvarajući ovu programsku sekciju, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a je istaknuo kako je regija Dalmacija, s 32 posto udjela ukupnih površina pod vinogradima i 12.000 gospodarstava koja proizvode grožđe, druga najznačajnija vinogradarska regija u RH. Proizvođači ovog područja čine gotovo 60 % od ukupnog broja proizvođača koji stavljaju vino na tržište, a stavljaju gotovo 67.000 hl odnosno 13 % od ukupne količine vina na tržištu RH (510.000 hl). Posebnost koja odlikuje ovu regiju je kvaliteta vina. Naime, čak 25 % vina iz ove regije na tržište dolazi kao vrhunsko vino, dok na nivou Hrvatske vrhunska vina čine  9 % u ukupnoj godišnjoj količini stavljenoj na tržište. 

„Uspostavom naših regionalnih ureda i ispostava unaprijeđena je konstruktivna suradnja našeg Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo s regionalnim organizacijama kroz pružanje stručne podrške ali i razmjene podataka o proizvodnji. Uvijek smo na raspolaganju proizvođačima, otvoreni za rješavanje svih stručnih pitanja, pomoć u izradi stručnih elaborata, te za potporu u sustavu marketinške promocije kao i razvoja sektora unutar svake regije“, naglasio je Karalić. 

U nastavku su programa kroz brojna izlaganja predstavljene nove tehnologije u uzgoju vinove loza odnosno proizvodnji grožđa i vina, održane edukativne radionice i praktikumi, te okrugli stolovi o održivom razvoju sektora i važnosti autohtonih sorata kao i brendiranju Dalmacije kao vinske regije. Domaćini su za sve zainteresirane sudionike skupa organizirali i studijski obilazak vinarija, kušaonica i proizvodnih pogona poznatih proizvođača ovoga kraja.

U tri su dana rada skupa dodijeljene i brojene nagrade, počevši od svečanog otvorenja kada su uručena priznanja laureatima koji su svoj život posvetili unaprjeđenju vinogradarstva i vinarstva, preko uručivanja priznanja za kvalitetu otvorenih i mladih vina, te priznanja za kvalitetu i izgled buteljirani proizvoda do završnice –  tradicionalnog bala šampiona – svečanog proglašenja najboljih među najboljima, uz degustaciju šampionskih vina. Sve nagrađene možete pronaći na stranici ZSD.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content