Ruralna žena je snažna i kreativna i treba joj dati jaču potporu

Nešto više od 50 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) danas je u vlasništvu žena, što je 29,2 posto od ukupnog broja registriranih OPG-ova u Hrvatskoj. Po tome smo na razini Europske unije, čak i nešto bolji od prosjeka EU-a koji je 28 posto, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na konferenciji Ruralne Europljanke, održanoj u Zagrebu 24. listopada ove godine u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”.

Ministrica Vučković je rekla kako žene u ruralnom području prate izazovi kao i cijeli ruralni prostor – depopulacija, osiguranje temeljnih zdravstvenih, obrazovnih i drugih usluga, odnosno cjelokupne infrastrukture, te otežan ili ograničen pristup vlasništvu zemljišta. Potrebno je stoga uložiti dodatan trud u njihovo neformalno obrazovanje, u prepoznavanje njihovih dodatnih vještina, te osigurati dodatna sredstva za takva gospodarstva i za nove prilike.

Kao mjere iz Programa ruralnog razvoja koje više koriste žene, ministrica Vučković je izdvojila mjere koje se odnose na diverzifikaciju poslovanja, na razvoj malih poljoprivrednika, na preradu. I upravo na te mjere bi se trebalo fokusirati u provođenju Strateškog plana za poljoprivredu u narednom razdoblju.

U ovu dvodnevnu razmjenu iskustava, poslovnih kontakata, ideja odnosno umrežavanje, organizatori konferencije ,,Ruralne Europljanke – European Rural Women” uključili su žene iz susjednih država u cilju poticanja prijenosa znanja i njihovog osnaživanja te uključivanja u kreativne turističke projekte čime će se dati dodatni doprinos zapošljavanju i ženskim poduzetničkim inicijativama. 

“Izmičemo se od stereotipa kako mnogi smatraju seosku ženu. Mi je želimo predstaviti kao snažnu, jaku, moćnu. Ženu koju puno i kreativno radi, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali i onu koja je poduzetnica, koja njeguje tradiciju, a s druge strane je i ruralna i urbana”, kazala je ” Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, organizatora skupa.

Jedna od panelistica rasprave „Od izazova do uspjeha“, Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, istaknula je da žene u ruralnom prostoru imaju multifunkcionalnu ulogu, jer proizvode hranu, čuvaju biološku raznolikost, čuvaju obiteljske vrijednosti. No, smatra kako to nije dovoljno prepoznato. 

-Bez žena nema očuvanja ruralnog prostora. Svi projekti i svi novci neće biti važni ako žena ode s ruralnog prostora jer će otići cijela obitelj“, naglasila je Petir i dodala kako izvršna vlast treba prepoznati ulogu žena u ruralnom prostoru i raznim mjerama to nagraditi. Tako se kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu poljoprivrednicama daju dodatni bodovi kako bi lakše ušle u zakup poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednice bi trebalo nagraditi i kroz programe EU-a, predlaže, kao što su primjerice potpore za mlade poljoprivrednike, sa dosadašnjih 50 tisuće eura za pokretanje posla, u sljedećem razdoblju uvećane i do 100 tisuća eura.

Na problem depopulacije u ruralnim prostorima ukazale su i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, ističući pritom značaj digitalnih mogućnosti, koje su važne za ostanak ljudi u ruralnim prostorima.

Konferencija je organizirana u okviru projekta „ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom“, a u bogatom programu, uz još jednu panel raspravu pod nazivom „ruralne Europljanke u medijima i društvenom životu“, stotinjak okupljenih sudionika iz više europskih država diskutirali su, između ostaloga, i o baštini i identitetu ruralne žene, održivom turizmu kao novoj prilici za žene u ruralnim područjima, važnosti tržišnih trendova za poslovanje u ruralnom turizmu, kulturnim rutama kao poticaju poduzetničkim inicijativama žena u ruralnim područjima, ruralnoj ženi kao promicateljici tradicijske gastronomije u funkciji razvoja originalnih gastroturističkih doživljaja i drugim temama zajedničkog nazivnika – ruralna žena. 

Naslovna fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Izvor slika: Klub članova selo

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content