Razmjenom iskustva do učinkovitije provedbe mjera za unaprjeđenje hrvatske poljoprivrede

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu organizirala je trilateralni radni sastanak s predstavnicima Saveza voćara Republike Poljske i Nacionalnog centra za poljoprivredu i hranu iz Republike Slovačke. Sastanku su nazočili i predstavnici Hrvatske voćarske zajednice, Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije te voćari s područja Osječko-baranjske županije.

„Razmjena iskustva je od iznimne važnosti. Htjeli smo stoga omogućiti našim voćarima neposredan susret  i kontakt sa kolegama iz europskog područja sa najrazvijenijom voćarskom proizvodnjom,“ istaknuo je u uvodnom izlaganju doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić, “ ravnatelj HAPIH-a.

Predstavnici Poljske upoznali su sudionike s mjerama koje su Republika Poljska,  grad Biala Rawska te nacionalni savez voćara sustavno provodili, a pokazale su se iznimno učinkovitima te pridonijele  tome da su postali najveći proizvođač jabuka u Europi.  

Doc. dr. sc. Stanislav Silhar iz  Nacionalnog centra za poljoprivredu i hranu iz Slovačke, jedan od idejnih začetnika uvođenja Nacionalne oznake kvalitete za slovačke proizvode, predstavio je prisutnima proces uvođenja nacionalne oznake kvalitete „ Značka kvality“ te način na koji sustav u Slovačkoj funkcionira.„Trebamo slijediti primjere najbolje prakse u europskim zemljama, vezano za mjere jačanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvođača te djelovati u sinergiji: znanost i struka, lokalne i državne vlasti, a sve s zajedničkim ciljem – maksimalne učinkovitosti u nastojanjima da pomognemo našim proizvođačima, “  zaključio je doc. dr. sc. Dugalić, te naglasio kako je ovo samo jedan u nizu ovakvih sastanaka, koji će se, u periodu koji je pred nama, organizirati u prostorima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content