Provedene terenske aktivnosti u sklopu projekta Agroekoteh

Prema predviđenom planu i programu projekta „AGROEKOTEH – Optimizacija gospodarenja tlom i prilagodba agroekosustava i agrotehničkih mjera klimatskim promjenama“u tijeku jeprovedba  drugog specifičnog cilja – trajnog praćenja fizikalnih i kemijskih procesa u tlu na postojećim monitoring postajama nakon ciklusa od devet godina.

Tako su stručnjaci HAPIH-ovog Centra za tlo 18. listopada odradili terenske aktivnosti na području općine Draž, gdje je 2013. godine u sklopu projekta CHAIN financiranog EU sredstvima iz programa IPA prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija, uspostavljena monitoring postaja. Sada se nakon ciklusa od devet godina za potrebe praćenja fizikalnih i kemijskih procesa ponovo uzimaju uzorci s iste lokacije, u skladu s metodologijom za trajno praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta. Nakon toga će biti uspostavljen novi ciklus praćenja u svrhu uočavanje negativnih posljedica izazvanih klimatskim promjenama.

Ovi su projektni radovi također poslužili i kao poligon za edukaciju terenskih djelatnika za provedbu monitoringa u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) koji predstoji.

Postaje trajnog praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta imaju oblik kvadrata površine 750 m² (27,39×27,39 m). Uzorci tla s postaja se uzimaju u skladu s uputama ISO 10381-1:2002, sondom, pri čemu su dubine uzorkovanja definirane na osnovi dubine pedoloških horizonata. 

Na slici je prikazana kontrolna monitoring ploha s označenim položajem profila, mjestima uzorkovanja.

Prvi prosječan uzorak nastao je spajanjem pojedinačnih uzoraka 1, 5, 10 i 15, drugi spajanjem 2, 6, 12 i 16, treći spajanjem 3, 7, 11 i 13, četvrti spajanjem 4, 8, 9 i 14, dok je peti prosječni uzorak nastao miješanjem prethodnih pojedinačnih uzoraka.

Za potrebe projekta otvara se i profil do dubine matičnog supstrata širine 1 m i dužine 2 m.

Na terenu su također postavljeni uređaji za prikupljanje podzemne vode i to postavljanjem na 2 m i 5 m. Uzorci podzemne vode uzet će se naknadno, te spremiti u dobro zatvorene plastične boce uz prethodno konzerviranje s 2-3 kapi toluola.

Na uzorcima uzetim s plohe, profila i iz pijezometara odrađuju se različite vrste laboratorijskih analiza (fizikalne, kemijske te analize podzemne vode iz pijezometara).

Uzorci u neporušenom stanju poznatog volumena uzimaju se s ciljem ispitivanja fizikalnih svojstava tla. Uzimaju se utiskivanjem cilindara volumena 100 cm3

Na uzorcima svih postajama monitoringa bit će analizirani osnovni kemijski i fizikalni parametri, među kojima pristupačna hranjiva, teški metali, pH u H2O, mehanički sastav, volumna gustoća,  maksimalni vodni kapacitet, poroznost, zbijenost tla i dr. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content