Program Preporučene sortne liste (Opisne sortne liste)

U procesu prilagodbe naše voćarske proizvodnje tržištu Europske unije i potrebama hrvatskih potrošača potrebno je poboljšati sortiment uvodeći u proizvodnju nove, atraktivnije sorte. Veći dio sortimenta koji je zastupljen u EU nije ispitan u našim agroekološkim uvjetima, pri čemu proizvođači voćari iskazuju veliki interes i potrebu za informacijama o novom sortimentu i mogućnostima uzgoja u našim agroekološkim uvjetima. U cilju osuvremenjivanja sortimenta voćnih vrsta, Centar za voćarstvo i povrćarstvo sukladno aktivnostima određenim osnutkom intenzivno radi na introdukciji novih sorti, poboljšanih gospodarskih i senzornih svojstava, te istražuje njihovu pogodnost za uzgoj u našim agroekološkim uvjetima.

Postupak ispitivanja sorti za Preporučenu sortnu listu za voćne vrste provodi se sukladno članku 69. stavka 6. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 140/05, 35/08, 25/09, 124/10, 55/11, 14/14). U programu ispitivanja za preporučenu sortnu listu Centar provodi ispitivanja voćnih vrsta značajnih za Republiku Hrvatsku: jezgričave voćne vrste – jabuka i kruška; koštičave voćne vrste  – šljiva, trešnja, višnja, marelica, breskva; lupinaste voćne vrste – lijeska, orah; jagodaste (bobičaste) voćne vrste – borovnica, malina, kupina, ribiz te maslina.

Postupak ispitivanja sorti voćnih vrsta za potrebe ovog programa obuhvaća ispitivanje sorti u pokusnom polju i laboratoriju, a koje se izvodi po tehničkim protokolima i vodičima za ispitivanje različitosti, ujednačenosti i postojanosti. Godišnje rezultate ispitivanja Centar dostavlja Ministarstvu poljoprivrede te objavljuje na mrežnim stranicama Agencije. Preporučena sortna lista sadrži podatke o fenološkim fazama (vrijeme cvatnje i dozrijevanja), te pojedinačnim opisima sorti kao i podatke o analiziranim pomološkim i fizikalno-kemijskim parametrima.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content